sâmbătă, 26 ianuarie 2008

Istoric Fedelissimi Sampdoria 1961

La inceputul anilor 60 in toata Italia incep sa apara grupuri de suporteri care incurajau echipele de fotbal,iar Genova nu putea sa stea deoparte.Pe 27 octombrie 1961,Beppe Andreatti fonda "Club Fedelissimi Sampdoriani",alaturi de el luand parte si Pierro Bernardini,Adriano Bernini, Gianfranco Baldini, D`Annunzio,Comapabi si D`Agelo.
Clubul se mandreste cu faptul ca este primul grup dorian care se infiinteaza si va reprezenta un model pentru grupurile de mai tarziu.
Pe la club s-au perindat multi presedinti,dar niciunul nu a fost mai apreciat ca primul,Beppe.In mai 2000,cand acesta a murit,faniii au pus pe tren un banner cu ocazia meciului din deplasarea cu Modena,pe care scria:"Ciao mitico Beppe".
Inca de la sfarsitul anilor 50 exista un grup de suporteri care insotea echipa in toata Italia cu ei si un banner pe care scria"Forza Sampdoria".
La inceput ei au introdus portavocile pentru prima data la ei pe stadion, incercand sa "incite", sa convinga cat mai multa lume sa isi aduca aportul vocal.
Barul Beppe,a fost zeci de ani loc de intalnire pentru tifosii dorieni.
Caracteristica celor de la Fedelissimi a fost mereu constanta cu care merg in deplasari, seful clubului ocupandu-se mereu de deplasarile intregii galerii,aranjand mijloacele de transport.
In iulie 1960 la sediul Clubului Fedelissimi, are loc o adunare la care participa diversi lideri de grup si se hotarasete formarea "Federazione dei Clubs Blucerchiati".
Deplasarile erau organizate de ei,unele dintre ele ramanand in istorie,cum ar fi cea de la Torino cand 3 trenuri de suporteri au invadat orasul,si cele de la Udine si Lecce din 1967.
La inceputul anilor 70 fenonemul Ultra se va raspandi repede in toata Italia.In Gradinata Sud,cei mai tinteri membri au format 2 brigazi, "Commandos dei Fedelissimi" si "Givani dei Fedelissimi".Din pacate ele vor fi usor anihilate,dupa incidentele din deplasarile de la Verona si Vicenza,urmand alte miscari interne.La inceputul anilor 70 o parte din ei au contribuit la formarea celor de la Ultras Tito Cuchiaroni,care la sfarsitul deceniului se va muta ,ocupand locul celor 2 brigazi.
Revenind la Fedelissimi,sfarsitul anilor 70 a adus pentru ei o schimbare importanta,varsta medie a celor inscrisi in grup scazand radical,facandu-se loc celor mai tineri.
La sfarsitul campionatului grupul se muta in partea dreapta a parterului. Grupul va sta aici pana in sezonul 1999-2000 cand intr-un meci cu Napoli , i-au o decizie "fortata" si se muta in centrul peluzei pentru a face cat mai multa lume sa cante,sa arate ca "parterul" asigura fondul sonor al Gradinatei Sud.Cum s-a ajuns la asta?

Nu este un mister faptul ca Gradinata Sud a fost vizibil impartita intre cei de la Ultras Tito Cuchiaroni si restul grupurilor din peluza in frunte cu Fedelissimi.Diverse actiuni in peluza si societate au fost gresit intelese si astfel s-a nascut o stare tensionata.Dupa Sampdoria-Parma,cei de la Ultras au decis sa nu isi mai expuna bannerul,sa vina cu tobe si fulare,dar sa nu isi adupa aportul vocal,tacand pe tot parcursul meciului.In anul urmator au adus di nou bannerul pe stadion,dar in continuare nu cantau alaturi de galerie,iar in cele din urma au hotarat sa se mute la etaj,in partea superioara a peluzei.
In ani care au urmat,mersul mai slab al echipei in campionat,protestul celor de la Ultras,scaderea intensitatii fenomenului Ultra in Italia a facut ca galeria sa intre in declin,cei de la Club Fedelissimi fancand tot ce au putut,continuand incitarea Sampdoriei prin cantece si steaguri,dar degeaba,restul gradinatei fiind in mare parte absenta.
In prima parte a sezonului 1999-2000 s-a incercat o revitalizare a ambientului cu noi fulare si steaguri ,dar fara succes,peluza ramanad practic "paralizata".Impreuna cu alte grupuri cu mentalitate asemanatoare(Bulldon,Mura degli Angeli,Struppa,Fossato,Gruppo Via Moga si Hell`s Angels) au decis sa se pozitioneze in centrul gradinatei pentru a ii face si pe altii sa cante si pentru a apara culorile clubului.Primul lucru care l-au facut Fedelissimi dupa aceasta actiune a fost sa precizeze ca nu vor sa devina grupul care va conduce Gradinata sau sa ia in maini destinul ei,ci vor doar sa isi sustina echipa si sa convinga cat mai multi oameni posbil, sa cante.Se poate spune intr-un fel ca Clubul Fedelissimi a dat un nou curs gradinatei.Au adus tobe noi,un megafon,o statie de amplificare, au creat o "fanzina" informatva,distribuita gratuit cu ocazia meciurilor interne,au organizat coregrafiile in derby-uri,iar in cele din urma si un site pe internet.Ca rezultat,multi tineri s-au alaturat clubului,aratand ca si acum ca initiativele si prezenta constata raman caracteristicile Clubului Fedelissimi.

1961....o traditie care continua.
Numai ZIMBRU!!!