vineri, 7 decembrie 2012

“Suferintele” ultrasului roman. Ep. 2-”Internetul este de vina”?

   Astazi continuam cu partea a 2-a a articolului "Suferintele" ultrasului român si anume cu Epizodul 2-"Internetul este de vina?" Nu ne ramine dekit sa savuram articolul:

   De multe ori cand am discutat cu baieti cu vechime in diferite peluze, atunci cand am intrebat de ce nu mai exista atmosfera si entuziasmul de altadata, am primit o replica care m-a lasat stupefiat “din cauza internetului”. Cand aud acest raspuns, pe de o parte ma pufneste rasul, dar pe de alta parte ma ingrijoreaza faptul ca exista in peluze oameni care chiar cred asta, care sunt convinsi ca una din principalele cauze pentru care “fenomenul” romanesc este pe duca, este existenta internetului.
   Dupa parerea mea este ca si cum am blama masinile pentru ca anual mor milioane de oameni pe soselele lumii si ca era mai sigur si mai sanatos pe vremea cand se mergea pe jos.


Aceiasi oameni care blameaza mass-media ca este nostalgica dupa anii 80-90 cand meciurile se disputau “intr-un climat de ordine si disciplina ” (citat din ziarele vremii : ) ) si raspund, normal si logic, ca “nu putem trai in trecut, lumea evolueaza in bine sau in rau, dar timpul nu sta in loc si ca sa rezisti trebuie sa te acomodezi si sa te adaptezi”, sunt impotriva internetului care “a omorat fenomenul”.
   Unii dintre ei intra pe net si urmaresc ce se intampla in fenomenul european si mondial, altii refuza si sunt interesati doar de ceea ce se intampla in curtea echipei lor. Dar si unii si altii apeleaza zi de zi la facilitatile internetului in viata lor particulara si profesionala.
Ce ma frapeaza este ca, cu un simplu click pe google, fiecare dintre ei pot gasi zeci si sute de site-uri ale gruparilor ultras din toata lumea, incepand de la marile si istoricele brigazi din Italia si Spania pana la insignifiantele grupari din ligile 4 si 5 din Polonia sau Rusia (asta ca sa ma limitez doar la teritoriul european).
   Aud si citesc replici de genul “era mai bine fara internet, fara poze si fara video” si ma crucesc. Cum este posibil ca in secolul 21 sa existe oameni care sa gandeasca astfel? Se pare ca multi nu au inteles ca site-urile de brigada/peluza sunt organele principale de comunicare a grupurilor/peluzelor, dar acest lucru nu ii face pe ultrasi sa uite ideea principala si anume ca activitatea ultras se desfasoara primordial pe stadion. Pe de alta parte site-urile ultras sunt locuri in care cei interesati pot gasi informatii cat mai recente si mai interesante despre ceea ce se petrece in arealul ultras, ce este mai interesant, etc. In acelasi timp forumurile ultras sunt locurile unde se pot face schimburi de opinii, se impartasesc idei si pareri, se discuta in contradictoriu, etc.      Depinde doa de noi pentru a face distinctia intre postarile/comentarile de folos si maculatura.
   “Cuvintele sunt cele mai puternice droguri folosite de omenire” spunea Rudyard Kipling. Asa ca multi am ajuns sa percepem faptul ca prin site-urile si forumurile ultra se realizeaza o comunicare prin care se poate transmite si celorlalti o anumita “cantitate” de informatie, fie pentru a atentiona, fie pentru a informa, pentru a explica, a descrie etc. Totul depinde de gradul de inteligenta si de perceptie al celor care citesc pentru a stii ce sa faca cu aceea informatie. Cei vechi au invatat despre fenomen cu SuperTifo, care este dupa multi etalonul. De acolo au invatat aproape tot despre fenomen, au citit cronici ultra ale meciurilor, au admirat poze cu realizarile ultras, au aflat informatii despre istoria diverselor grupari mari si mici di Italia sau de prin Europa, s-au informat despre tendinte si curente in voga, etc. Dar, asa cum cartile electronice inlocuiesc cartile in format traditional, sau site-urile ziarelor de sport sunt mai citite decat ziarele tiparite, asa si site-urile ultras incep sa ia locul revistelor de specialitate. Si in Romania au existat mai multe tentative de aparitie a unor reviste de specialitate, dar, dupa un timp mai mare sau mai mic, totul s-a stins in nepasare.
   Concluzia este ca, din punctul meu de vedere, nu internetul este de vina pentru decaderea fenomenului in Romania, ci una din principalele motive este lipsa mentalitatii reale a unei parti a ultrasilor romani. Atata timp cat exista grupari ultra formate din 5-7 oameni, atata timp cat oameni care vin de 3-5 luni in peluza sunt primiti in grupari ca sa “fim si noi mai multi”, atata timp cat peluzele accepta aparitia perpetua de noi grupari fara nici o ratiune, atata timp cat in peluzele romanesti este un amalgam de ultras&casual&hools fara nici o distinctiesi delimitare, atata timp cat a captura un steag sau a bate niste rivali este mai important decat a face o coregrafie sau un mesaj, atata timp cat nimeni nu este preocupat sa ii “educe” pe noii-veniti in peluza in spiritul ultras, etc, fenomenul ultras in Romania este in cedere libera.

Numai ZIMBRU!!!