luni, 22 martie 2010

Cronica etapei a XXIII-aLa sfârşitul săptămânii trecute, 21 martie, a avut loc runda cu numărul 23 a campionatului de fotbal autohton. În cele şase partide disputate s-au consemnat 12 goluri.
Egalul Daciei Chişinău combinat cu victoriile Olimpiei şi Zimbrului lansează o luptă aprigă pentru locul 3 şi evident biletul pentru Europa League.
Primele două clasate, Sheriff şi Iskra au trecut la scor de adversarele lor, iar Academia a fost singura formaţie oaspete care s-a impus în deplasare.


Olimpia Bălţi- FC Tiraspol, 1-0
Olimpia a obţinut o victorie foarte importantă în etapa a XXIII-a a Diviziei Naţionale în faţa celor de la Tiraspol. Prin această victorie Olimpia nu a dat şansă Zimbrului de a ameninţa locul patru. Lupta pentru locul patru, unul care poate duce în Europa League, continuă, diferenţa de un punct dintre Olimpia şi Zimbru se menţine încă pentru o săptămână. Iar, egalul Daciei acordă Olimpiei şi Zimbrului şanse chiar de a disputa în trei ultimul loc al podiumului.
Singurul gol al partidei a fost înscris de Somide în minutul 78.
Partida s-a jucat pe stadionul Olimpia din Bălţi şi a fost arbitrat de o brigadă de arbitri formată din: Victor Stîna din Gura Galbenă, Vitalie Gorbatov şi Valeriu Guţu, ultimii doi din Chişinău. Arbitru de rezervă: Gabriel Tupicico din Ialoveni. Observator: Veaceslav Cebotari din Chişinău.
În etapa viitoare Olimpia se va deplasa la Bender, iar FC Tiraspol va primi vizita Zimbului.


CSCA Rapid Ghidighici- Academia UTM Chişinău, 0-1
Debut cu stângul pentru Sergiu Sârbu pe banca tehnică a echipei CSCA-Rapid. Echipa antrenată de acesta a pierdut în faţa Academiei UTM Chişinău. De partea cealaltă, elevii pregătiţi de Igor Dobrovolski îşi continuă seria meciurilor fără înfrângere începută în noiembrie 2009.
Partida a fost echilibrată, însă mai norocoşi au fost oaspeţii. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de atacantul rus, Artiom Bludnov în minutul 6.
Partida s-a desfăşurat pe stadionul din Ghidighici. Cavalerii fluierului la această partidă au fost: Ghenadie Crasnoşan, Tudor Bologa şi Oleg Molceanov, toţi trei din Chişinău. Arbitru de rezervă: Valeriu Sorochin din Chişinău. Observator: Grigorii Rusu din Chişinău.
După această partidă Rapid s-a îndepărtat considerabil de locurile care pot duce spre Europa League, fiind situată doar pe locul 6 cu 29 de puncte. Academia o egalează la puncte însă în clasament este cu un loc mai jos.
În următoarea rundă Rapid va merge la Orhei pentru disputa cu Viitorul, în timp ce Academia se va deplasa la Călărăşeuca pentru meciul cu Nistru.


Iskra Stal- Sfântul Gheorghe, 5-0
A plouat cu goluri la Râbniţa. Iskra-Stal s-a distrat cu o echipă lovită de soartă Sfântul Gheorghe Suruceni, scor 5-0, în etapa a XXIII-a a Diviziei Naţionale. Sfinţii au pierdut şi în etapa precedentă, tot la un scor destul de consistent, 0-7, acasă cu Viitorul Orhei.
Gazdele s-au dezlănţuit în partea secundă a meciului când au marcat de patru ori în poarta adversarului. Au marcat Popovici, minutul 17, Svetl’chniy, minutul 59, Rudac din penalty, minutul 60, Burcovschi, minutul 80 şi Osipenco, minutul 88.
Echipa pregătită de Vlad Goian a profitat astfel de egalul Daciei şi şi-a consolidat locul secund în clasament, însă rămâne la şapte puncte în spatele liderului Sheriff. Cele două formaţii se vor duela într-un meci direct etapa viitoare, pe 27 martie la Tiraspol.
Partida s-a jucat la Râbniţa şi a fost arbitrată de o brigadă formată din arbitrii: Ruslan Muntean, Sergiu Beşliu şi Oleg Smulschii, toţi din Chişinău. Arbitru de rezervă: Vadim Dedeniov din Chişinău. Observator: Anatolie Ianet din Chişinău.
După această partidă Iskra ocupă locul secund cu 49 de puncte, iar Sfântul Gheorghe a bifat a XVI-a înfrângere şi ocupă penultimul loc cu doar 15 puncte.
În etapa viitoare Iskra se va deplasa la Tiraspol pentru partida cu Sheriff, în timp ce surucenii vor întâlni pe teren propriu pe Dacia Chişinău.


Sheriff Tiraspol- Nistru Otaci, 4-0
Sheriff Tiraspol a făcut din nou spectacol în Divizia Naţională. Campioana Moldovei a umilit pentru a doua oară într-o spătămână gruparea Nistru Otaci, scor 4-0, în etapa cu numărul 23 a campionatului intern.
Sheriff nu a lăsat din nou şanse codaşei Nistru Otaci. După ce i-a umilit acum o săptămână cu scorul de 5-0, formaţia tiraspoleană s-a impus lejer şi de această dată. Patru goluri în prima repriză au fost suficiente pentru un nou succes categoric. Brazilianul Jimmy Franca a fost eroul campioanei. Numele lui a fost trecut de trei pe lista marcatorilor.
Cu această victorie Sheriff şi-a trecut într-o măsură cât mai evidentă candidatura la titlul de campioană. În joc mai sunt 30 de puncte, iar tiraspolenii au un avantaj de 7 puncte faţă de următoarea clasată Iskra Stal, dar trebuie să punem accentul pe faptul că următoarele patru etape ale tiraspolenilor sunt unele de foc, în care vor avea două deplasări la Chişinău pentru partidele cu Dacia şi Zimbru, va primi acasă pe adversara cea mai apropiată pentru lupta la titlu, Iskra Stal şi tot la Tiraspol va primi vizita Olimpiei, formaţie înverşunată şi flămândă de succese care luptă la cuţite pentru fiecare punct pentru a prinde un bilet pentru Europa League.
Meciul s-a jucat pe Arena Mică a Complexului Sheriff din Tiraspol. Brigada de arbitri la această partidă a fost alcătuită din: Dumitru Muntean, Vasile Ermischin şi Denis Borisov, toţi din Bender. Arbitru de rezervă: Iurie Covţun din Bender. Observator: Valentin Veselov din Chişinău.
În etapa viitoare Sheriff va juca un meci vital, acasă împotriva lui Iskra Stal, iar Nistru va primi pe academici.


Dacia Chişinău- Dinamo Bender, 0-0
Dacia Chişinău continuă seria meciurilor neconvingătoare. În etapa a XXIII-a a Diviziei Naţionale, “lupii galbeni” nu au reuşit decât un egal, scor 0-0, cu una dintre codaşele clasamentului, Dinamo Bender. Este al patrulea meci consecutiv în acest retur de campionat, în care Dacia nu a învins.
Evenimentele principale ale partidei au avut loc la finalul meciului. “Lupii galbeni” au ratat câteva situaţii clare. Mai întâi Ion Arabadji a trimis balonul în transversală, iar apoi Ghenadie Orbu a ratat incredibil din interiorul careului, trimiţând balonul spre cer..
La finalul partidei cei doi tehnicieni au declarat:
Iurie Hodâchin, antrenor Dinamo
„Suntem mulţumiţi cu obţinerea acestui punct, mai ales într-un meci cu un advesar ca Dacia”.
Veaceslav Semionov, antrenor Dacia
„Sunt nemulţumit. Din păcate, nu reuşim să învingem în noul an. Avem probleme în faza ofensivă, fiindcă nu reuşim să marcăm”.
Acest semieşec o îndepărtează pe Dacia tot mai mult de locul doi, deţinut de Iskra Stal care şi-a luat un avantaj de 4 puncte. Mai mult, Zimbru şi Olimpia cu paşi înceţi se apropie de tot mai mult de urmele lupilor, astfel că lupta pentru locurile ce duc în Cupele Europene devine palpitantă.
Meciul a avut loc pe stadionul cu acoperire artificială de la Baza Zimbru din Chişinău şi a fost arbitrată de o brigadă compusă din: Igor Satchii din Chişinău, Serghei Trofan şi Alexandr Iarovoi, ultimii doi din Bălţi. Arbitru de rezervă: Victor Gheciu din Măgdăceşti. Observator: Valeriu Rusacov din Bălţi.
După această etapă cele două formaţii ocupă locurile 3, Dacia Chişinău, respectiv 10, Dinamo Bender.
În etapa viitoare Dacia se va deplasa la Suruceni pentru partida cu Sfântul Gheorghe, iar Dinamo va primi vizita Olimpiei Bălţi la Bender.


Zimbru Chişinău, dezlănţuită
Zimbru Chişinău este de neoprit în 2010. Galben-verzii au repurtat a cincea victorie consecutivă, astfel că şansele lor la un loc ce poate duce la o participare în Cupele Europene au crescut considerabil.
În etapa a XXIII-a a Diviziei Naţionale la fotbal, echipa din strada Butucului a capitalei a obţinut a cincea victorie la rând în 2010. De această dată învinsa Zimbrului a fost Viitorul Orhei.
Oleg Andronic a fost omul decisiv pentru învingători. El a marcat unicul gol cu opt minute de finalul meciului.
Principala adversară a echipei Zimbru în lupta pentru ocuparea locului patru este Olimpia Bălţi. Formaţia din nordul ţării a învins şi ea în această etapă, scor 1-0, în faţa formaţiei FC Tiraspol.
Astfel, o etapă în plus nu am avut modificări în clasament la treptele 4 şi 5, Olimpia continuă să ocupe locul 4 cu 1 punct avantaj faţă de Zimbru, 40 de puncte, respectiv 39 de puncte Zimbru.
Meciul s-a disputat la Baza Zimbru din Chişinău. Brigada de arbitri care au deservit această partidă este alcătuită din: Ghenadie Sidenco, Andrei Semeniuc şi Grigore Ciobanu, toţi din Bălţi. Arbitru de rezervă: Ion Arnăut din Chirşova. Observator: Petru Muntean din Chişinău.
În etapa viitoare cele două formaţii vor disputa partide în deplasare, Zimbru va merge la Tiraspol pentru partida cu Fotbal Club, iar Olimpia va lua rumbul către Bender, unde va întâlni pe Dinamo.
După disputarea a 23 de partide clasamentul se prezintă (click pe clasament pentru ampliere):

Etapa a XXIV-a programează partidele (click pe partide pentru ampliere):


Reportaj: Mihai Burciu.sursa: sport.jurnal.md; foto: sport.jurnal.md;
Numai ZIMBRU!!!