joi, 10 iunie 2010

ŢINE-ŢI RESPIRAŢIA! TOP 10 rivalităţi din fotbalul românesc

Rivalităţile în fotbal au existat întotdeauna, în întreaga lume existând meciuri ce suscită un interes imens. Sunt de notorietate meciuri ca Barcelona-Real Madrid, Everton-Liverpool, AC Milan-Inter, Lazio-AS Roma, Galatasaray-Fenerbahce sau Glasgow Rangers-Celtic, pentru a enumera doar câteva astfel de partide. Şi în fotbalul românesc există astfel de meciuri, poate nu la acelaşi nivel valoric, dar cu siguranţă că pasiunea este la fel de aprinsă. Interesul fanilor şi al presei, prestaţia galeriilor, istoricul disputelor, banii din jurul meciurilor sunt motivele ce au stat la baza alcătuirii acestui top.

Top 10 rivalităţi din fotbalul românesc:

Dinamo - Steaua
Cea mai mare rivalitate din fotbalul românesc, ce durează încă de la sfârşitul anilor '40, primii ani de existenţa ai acestor cluburi. Site-ul www.eurorivals.net a trecut acest meci în primele 10 derby-uri din lume, fiind catalogat cu 5 stele, la fel ca şi Real-Barcelona.

Deseori suporterii dinamovişti şi stelişti se bat pe străzi, iar bucuria de a învinge pe terenul adversarului este nepreţuită. De exemplu, Dinamo a aşteptat 18 ani, până în 7 aprilie 2007, pentru o victorie în Ghencea, în campionat, scor 4-2. De cealaltă parte, Steaua a administrat lui Dinamo cea mai mare înfrângere într-un astfel de derby, 5-0 în 1998.
Intr-un alt meci, galeria lui Dinamo a dat foc peluzei, moment ce este "sărbătorit" în fiecare an pe 10 mai. Rivalitatea dintre aceste cluburi a fost inclusiv la nivelul conducerii ţării, ambele cluburi fiind, înainte de 1989, legate de ministere, şi lupta pentru a pune mâna pe câte un jucător se ducea inclusiv la acest nivel.

Un alt episod din istoria acestor derby-uri este finala Cupei României din 1988, când Steaua, la ordinul lui Valentin Ceauşescu, a părăsit terenul după ce arbitrul întâlnirii a anulat Stelei un gol valabil. Televiziunea a întrerupt transmisia, iar câştigătoarea Cupei a fost anunţata printr-un comunicat. După evenimentele din 1989, Steaua a renunţat la acel trofeu, dar Dinamo a refuzat să-l primească.
Poli Timişoara - UTA Arad
După Steaua-Dinamo, UTA - Poli e al doilea derby din România că intensitate. Dacă la Arad s-a jucat primul meci de fotbal din România, Timişoara se mândreşte cu prima echipă profesionistă - Ripensia (1928). Se pare că ura dintre aceste echipe a început în anul 1964, când la un meci de la Timişoara au fost bătăi între galerii şi între echipe. Disputele au continuat ani la rândul atât în prima ligă, dar şi în cea de-a doua. Un alt motiv ţine de împărţirea teritorial-administrativă, tot în anii '60, când existau regiunea Banat, cu raionul Arad, raionul Lugoj, raionul Reşiţa. Aradul nu a suportat atunci dominaţia Timişoarei, unde era centrul regiunii.

Chiar dacă echipa din Timişoara a trecut prin mai multe transformări în ultimii 10 ani, iar UTA se zbate în anonimatul ligii secunde, suporterii nu au uitat de rivaliate şi aşteaptă un nou duel pe prima scenă fotbalistică.

"U" Cluj - CFR Cluj
Ultimul meci din Liga 1 dintre aceste echipe, disputat în 7 mai 2008, a fost meciul ce a trimis titlul Ligii 1 pentru prima oară în vitrina CFR-ului, iar pe "U" în Liga a 2-a. Meciul a fost precedat de un mare scandal de corupţie, patronul Stelei oferind celor de la "U" Cluj 1 milion de euro pentru a încurca CFR-ul. Este de notorietate bătaia pe care suporterii lui "U" au declanşat-o înaintea acelui meci împotriva jandarmilor, cameramanul instituţiei fiind bătut cu bestialitate.

În 2005, supăraţi că Universitatea se afla în Liga a III-a, câţiva suporteri s-au răzbunat pe jucătorii ceferişti şi i-au bătut chiar în faţa hotelului Sport din Cluj-Napoca.

În 2007, un fan al lui CFR a fost ucis de către 15 suporteri ai lui "U". Chiar dacă Poliţia a emis un comunicat în care se spune că motivul crimei nu a fost legat de sport, martorii au declarat că Istvan Bencze a făcut glume la adresa celor de "U", iar de aici a pornit scandalul soldat cu moartea tânărului de 26 de ani.


Rapid-Steaua
Aceste echipe nu au fost întotdeauna rivale, existând perioade când fanii erau prieteni. Ruptura iremediabilă s-a produs însă în anii '70-'80, când Rapid a retrogradat de patru ori în liga a doua. În 1989, anul când Rapid a retrogradat pentru ultima oară, Steaua a învins cu 8-2, consfiintind soarta clubului alb-vişiniu. A fost cel mai mare scor înregistrat între cele două formaţii.

Rivalitatea nu a fost numai în Liga 1, ci şi în Cupa UEFA. În 2006, Steaua a eliminat Rapid în sferturile competiţiei, după ce a beneficiat de avantajul golului marcat în deplasare.
Un alt meci memorabil a avut loc în 2008, când arbitrul a întrerupt meciul la scorul de 1-0 pentru Rapid, deoarece a fost lovit în cap cu o brichetă. Comisia de disciplină a decis că Rapid să piardă meciul cu 3-0.
Dinamo - Universitatea Craiova
Totul a început în sezonul 1972-1973, când Dinamo a învins exact cu scorul de care avea nevoie pentru a cuceri cel de-al 7-lea titlu, 4-0 cu CFR Cluj în ultima etapă. Dinamo a câştigat titlul în 1972-1973 la golaveraj în dauna Universităţii Craiova. "Câinii" au amânat atunci meciul cu CFR Cluj din etapa a 26-a şi l-au jucat după încheierea campionatului, câştigându-l cu 4-0, scor de care aveau nevoie. Univeristatea a fost învinsă cu 1-0 la Arad, de UTA, meci disputat în aceeaşi zi, şi a pierdut titlul din cauza unui gol marcat mai puţin. Atunci, Craiova a considerat ca acel meci a fost necurat.

Dinamo a adus de la Craiova mulţi jucători, prin metode mai mult sau mai puţin ortodoxe. În anii '80, legendele Universităţii, Ilie Balaci şi Rodion Camataru au jucat pentru Dinamo, iar la începutul anilor 2000, două echipe ale Universităţii au fost "transferate" în Ştefan cel Mare de către Gigi Netoiu, fost conducător la Craiova, dar şi la Dinamo. De notorietate este transferul lui Claudiu Niculescu, un idol în Bănie, în anul 2002.

Rapid - Dinamo
Rapidiştii urăsc faptul că Dinamo a reprezentat zeci de ani la rând Miliţia, o instituţie hulită în vremurile de dinainte de 1989. Legendele spun că Dinamo apela la arestări din rândul jucătorilor giuleşteni în ziua întâlnirilor directe. După 1989, mai mulţi jucători ce au îmbrăcat tricoul alb-roşu aleg să joace la Rapid: Sabău, Lupu şi Rednic, antrenaţi de Mircea Lucescu. Dinamo se lupta cu Rapid pentru campionate şi cupe, ţinând prim-planul în Liga 1.

Luptele de stradă dintre cele două galerii sunt frecvente, atmosfera pe stadioane la meciurile dintre echipe este superbă.

Poli Timisoara - Dinamo
8 noiembrie 1987: Dinamo vine la Timişoara după 10 victorii din tot atâtea posibile, domină net un meci care trebuia să fie "liniştit", dar scorul final a fost 2-1 pentru Poli. După meci, se spune că au existat ameninţări din partea lui Mircea Lucescu. Dinamo a pierdut campionatul în faţa Stelei la un singur un punct diferenţă, iar echipă bănăţeană a luat drumul diviziei secunde. De atunci, rivaliatea dintre cele două echipe este uriaşă .

Chiar în această situaţie, Dinamo a reuşit să transfere jucători simbol ai Timişoarei: Contra, în 1996, şi Torje, în 2008. În 2010, Timişoara reuşeşte să obţină prima victorie în "Groapă", după 45 de ani, scoţând lumea pe străzi la Timişoara.
Petrolul-Rapid
Rivalitatea dintre aceste echipe nu mai este de actualitate, echipa din Ploieşti intrând într-un con de umbră în ultimii ani. Însă, în anii '60, aceste echipe se duelau pentru campionat şi cupă. În 1967, nu existau în ţara decât două galerii: cea a Rapidului şi a Petrolului. În 1967, Rapid a câştigat primul său titlu de campioană în ultima etapă, chiar pe terenul din Ploieşti.

Ultima mare confruntare dintre cele două echipe a avut loc în 1995, în finala Cupei României. Meciul s-a încheiat, după un scandal imens, cu victoria prahovenilor în urma loviturilor de departajare: 1-1 după 120 de minute, 5-3 după penalty-uri.

Poli Iaşi - FC Vaslui

"Derby-ul Moldovei" nu are o istorie bogată, FC Vaslui fiind o echipă relativ nouă în peisajul fotbalistic al Ligii 1. Totuşi, orgoliile în zona aceea sunt foarte mari, meciurile dintre cele două echipe fiind foarte disputate.

Spicul Duda Epureni-Olimpia Stanileşti :)
Există pasiune dusă la extrem nu numai pe marile arene din lume şi din ţară, dar şi pe maidanele din Liga a IV-a. Au dovedit-o curând două echipe din campionatul judeţean vasluian. Vina pentru bătaie este aruncată pe un conflict vechi între cele două echipe.
Pe 18 aprilie 2010, la scorul de 2-1 pentru Spicul Duda Epureni, doi jucători ai ambelor echipe au fost eliminaţi pentru lovire. A urmat bătaia, iniţial între fotbaliştii celor două echipe, însă în scurt timp sătenii din Valea Grecului s-au repezit şi ei asupra fotbaliştilor de la Stanilesti, iar jucătorii echipei oaspete au fost măcelăriţi. 

sursa prosport.ro

Numai ZIMBRU!!!