sâmbătă, 10 iulie 2010

Istoria FC Zimbru Chișinău

Fczimbru.pngFC Zimbru Chișinău este un club de fotbal din Chișinău, Republica Moldova. Clubul a fost fondat în anul 1947. În cursul istoriei a fost cunoscut sub mai mai multe nume: Dinamo (1947-1949), Burevestnic (1950-1957), Moldova (1958-1965, 1967-1971), Avîntul (1966), și Nistru (1972-1990).
Clubul a fost fondat la mijlocul anilor '40, odată cu crearea echipei Dinamo. Pe 16 mai 1947 chișinăuenii au jucat, într-o ligă regională din campionatul URSS, în Odessa, contra echipei-gazdă Pișevic și au suferit înfrîngere: scor 0:1. Peste o zi a avut loc returul. De această dată, chișinăuenii au pierdut cu un scor mai mare - 0:4. Din păcate, toate meciurile în campionat au fost fără succes: la sfîrșitul sezonului dinamoviștii s-au plasat pe ultimul loc. Cauza ar fi fost crearea echipei în timpul greu de după război. Și, cu toate că în fiecare an echipa Dinamo progresa, aceasta nu a obținut victorii deosebite.
În 1950 Dinamo a fost înlocuită de echipa Burevestnic (Rîndunica). În 1955 Burevestnic a cîștigat primul loc în campionat la o diferență de 9 puncte de locul 2, ocupat atunci de Spartak. În 1956 chișinăuenii au debutat în divizia “A” și din nou i-au uimit pe toți. Nimeni nu se aștepta de la ei, ca după primul tur avînd 7 victorii în 11 partide, să împartă cu echipele Spartak și Torpedo primul loc, toate cele trei echipe avînd cîte 15 puncte. Numai după golaveraj Burevestnic ocupa locul 3 în clasament.
O superbă victorie a fost obținută în deplasarea de la Torpedo cu scorul de 4-1, și într-un, se aflau în fruntea clasamentului. Acestea se petreceau pe timpurile cînd jucau staruri sovietice ca: L. Iașin, N. Simonean, I. Netto, A. Strelițov, V. Ivanov, A. Paramonov, K. Krijevschii, B. Kuznețov, А. Iliin și alții. În a doua parte a campionatului adversarii jucau contra debutanților cu mai multă forță, înțelegînd că nu au luat în serios adversarul în prima parte a campionatului. Partida de la Moscova din data de 9 iulie, cu Spartak, s-a terminat pentru echipa noastră cu o mare înfrîngere, scor 2:9. În final, Burevestnic s-a clasat pe locul 6 într-un campionat format din 12 echipe, aceasta fiind cea mai reușită evoluție a echipei noastre în campionatele URSS.
Această evoluție bună a echipei de pe stadionul Republican a dus la umplerea stadionului la fiecare meci. Chiar dacă stadionul a fost mărit la 25.000 de locuri, existau în continuare suporteri care rămâneau fără bilete. În anul următor (1957), previziunile privind o mai bună evoluție a echipei nu s-au adeverit, însă în istoria campionatului din Rusia a intrat partida dintre Burevestnic și Spartak, care a avut loc la Moscova, pe 11 septembrie.
În minutul doi al jocului, a marcat А. Iliin, iar în minutele 8 și 9 au mai înscris doi campioni olimpici ai anului 1956 - N. Simonean și Tatușin (care în anii 1962-1963 a jucat pentru echipa Moldova). În minutul 19 a marcat din nou legendarul А. Iliin. Echipa noastră, condusă de moscoviți, nu s-a împăcat cu înfrîngerea și, în timpul care a rămas de jucat, Iurii Korotkov (de 3 ori) și Eduard Danilov au adus la egalitate partida. Această răsturnare de scor, în campionatul din Rusia, nimănui nu i-a mai reușit.
În anul 1958, echipa și-a schimbat numele în Moldova și din an în an a început să lupte pentru păstrarea locului în Divizia A. În anul 1960, Moldova a ocupat ultimul loc în campionat, acela fiind al 22-lea, și numai datorită poziției a rămas în prima ligă. Peste 4 ani, echipa a ocupat din nou ultimul loc și, de data aceasta, a fost nevoită să plece din primul eșalon.
În grupa a 2-a a Diviziei A echipa a jucat 5 sezoane. Fanii erau nemulțumiți din cauză că echipa avea experiență de 9 ani în grupa celor mai puternici și toți așteptau ca ea să se întoarcă în Divizia A. Antrenorul principal al Moldovei, Ivan Zolotuhin, a declarat pe această temă în ziarul calendaristic-informațional pentru anul 1966: Doar în zilele noastre rareori poți să mai auzi de la unii fotbaliști: - Este greu de jucat pe stadionul nostru. Unii suporteri încă de la începutul jocului sînt porniți împotriva noastră. Ei s-au plictisit probabil de același nume și doresc de fiecare dată să vadă pe cineva nou”.
În anul 1966 echipa chișinăuiană Moldova a hotărît să-și schimbe numele în Avîntul. Dar noua denumire nu a inspirat prea mult nici jucătorii, nici suporterii. Rezultatele echipei erau tot mai nesatisfăcătoare și, din dorința multor suporteri, s-a luat decizia de a redenumi echipa Moldova. Din anul 1970 Moldova a jucat în Divizia A. Dacă în primul sezon echipa s-a plasat în mijlocul clasamentului, atunci în anul următor doar victoria cu scorul 4:0 în ultimul joc din campionat cu echipa Metalist a salvat echipa noastră de retrogradare.
În anul 1973 Nistru (așa se numea echipa din anul 1972), împreună cu echipa din Odesa Cernomoreț, au obținut dreptul să joace în divizia “A”, după o pauză de 10 ani. Fotbaliștii echipei noastre și-au atins scopurile propuse cu două jocuri înainte de terminarea campionatului, învingînd la Baku echipa Neftci cu scorul de 3:2. După revenirea echipei din Baku, mii de fani ai fotbalului i-au întimpinat cu multă căldură pe jucătorii favoriți în aeroportul din Chișinău. La drept vorbind, în comparație cu echipa Cernomoreț, care a obținut medalii de bronz în campionat, echipei noastre nu i-a reușit să-și păstreze poziția în divizia “A”, cu toate că “Nistru” a obținut o victorie contra marii campioane (Dinamo Kiev) și împotriva echipei din Moscova, titrata Spartak, care a obținut medalii de argint, cu scorul de 1:0. Un moment dureros în acel sezon s-a petrecut în jocul doi, contra echipei Spartak. Cu 7 minute până la terminarea timpului regulamentar, Nistru conducea cu 1:0, însă la finele jocului echipa Spartak a revenit spectaculos și a marcat două goluri, cîștigînd astfel jocul. Aceasta a influențat starea psihologică a echipei, lucru confirmat de evoluțiile mai puțin bune ale fotbaliștilor Valerii Pavlov, Vladimir Filimonov, Vladimir Constantin care au acuzat șocul acelui meci. În anii 1975-1981, echipa era cunoscută ca echipă de mijlocul clasamentului. În anul 1982, Nistru, cu ajutorul noilor jucători din orașul Lvov, au reușit să evolueze în Divizia A, din păcate doar pentru un sezon. Problemele apărute în relațiile cu antrenorul au dus la eliminarea echipei în 1986.
În urma prăbușirii regimului sovietic, Zimbru a început să participe în campionatul din Republica Moldova, iar apoi în cupele europene. Echipa are o experiență bogată în jocurile internaționale, jucătorii noștri întîlnind jucători celebri din Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Grecia, Franța, Germania, Cehoslovacia, Italia, Camerun, Egipt și alte țări.
În palmaresul echipei apar jocuri cu echipe de legendă ca EC Bahia (Brazilia) 0:1 (1957), Royal Antwerp (Belgia) 6:2 (1957), Standard Liege (Belgia) 0:3 (1957), Eintracht Frankfurt (Germania) 5:1 (1959), Borussia Dortmund (Germania) 0:0 (1960), Olympiakos Pireu (Grecia) 4:2 (1962), CR Flamengo (Brazilia) 1:2 (1964), Steaua Bucuresti (România) 3:1 (1989).
Numai ZIMBRU!!!