joi, 5 august 2010

Hartă a clivajului dintre ultras şi hooligans în Europa

În luna mai v-am rugat să ajutaţi un prieten în încercarea de a defini fenomenul suporterilor organizaţi în cadrul lucrării sale de licenţă. Iată că efortul a meritat, am primit rezultatul final, unul foarte interesant.
Să începem cu o hartă menită a vedea repartizarea dintre ultraşi şi huligani pe teritoriul Europei:
harta ultras hooligans ultras huligani map

Clivajul Ultras/Hools. Harta Europei
Am pornit realizarea hărţii (anexa 1) de la analizarea ligilor superioare de fotbal din fiecare stat european. Astfel, din cadrul galeriei fiecărei echipe de fotbal am ales două criterii pentru a analiza apartenenţa la subcultura “Hooligans” sau fenomenul “Ultras”:
a.    autopercepţia grupurilor (denumire);
b.    modul de manifestare.
Formula pe care am aplicat-o la calcularea gradului de apartenenţă la subcultura “ultras” este:
(a + b) : 2,
(unde valoarea maximă a lui „a” şi „b” poate fi 10).
Pentru realizarea hărţii am utilizat scalarea multidimensională, care prevede: „reducerea datelor prin care pot fi identificate principalele dimensiuni latente ale reprezentării unei mulţimi de obiecte, obţinută ca rezultat al evaluării obiectelor de către cercetător”[1]. În cazul acestei lucrări am obţinut o „hartă perceptuală” pentru fiecare stat în parte, hartă care este reprezentarea „poziţionării relative a obiectelor în funcţie de cele două dimensiuni: „ultras” sau „hooligans”. În cazul Europei, existând doar două moduri de manifestare a suporterilor, am aplicat principiul dialectic, astfel procentajul rămas neacoperit revenind celeilalte subculturi - „Hooligans” în majoritatea cazurilor aceastea coexistând, dar în raporturi diferite.
Aşa cum este specific scalării multidimensionale, am realizat o scală cu 10 niveluri, unde:
1- Hooligans……………………………………………………………………10 Ultras
1. „Hooligans” - 100%
2. Existenţa doar nominală a grupurilor „Ultras”
3. Prezenţa episodică şi nesemnificativă a grupurilor „Ultras”
4. Prezenţa ambelor curente cu dominaţie „Hool’s”
5. Prezenţa în mod egal a ambelor subculturi
6. Scenă „Ultras” cu importante influenţe „Hool’s”
7. Existenţa unei uşoare influenţe „Hooligans”
8. „Ultras” dominant cu câteva grupuri de inspiraţie „Hools”
9. „Ultras” cu 1-2 grupuri nesemnificative Hools/Casuals
10. „Ultras„ - 100%, fără influenţe exterioare
Din punct de vedere grafic am realizat harta în Adobe Photoshop CS3, folosind o hartă vectorială a Europei. Următorul pas a fost realizarea unui gradient format din 10 nuanţe, fiecărei nuanţe corespunzându-i un nivel pe scala multidimensională de mai sus. Astfel, verdele reprezintă nivelul 1 pe scală, kakiul - 5, iar roşul - 10.
În Anexa nr. 2 am inclus desfăşurarea detaliată a rezultatelor per-stat ale hărţii.
În urma realizării hărţii am făcut următoarele constatări:
Fenomenul “Ultras” se plasează în spaţiul geografic latin, mai exact, în frontierele fostului Imperiu Roman (Italia, Spania, România etc.), în timp ce subcultura “hooligans” este specifică cu precădere spaţiului anglo-saxon.
-         Existenţa unui clivaj puternic între nordul şi sudul Europei la nivelul autopercepţiei grupurilor de suporteri.
-         Nu doar apartenenţa naţională şi nici cea la un anumit cadru competiţional (ligă, divizie) creează specificul grupurilor de suporteri, ci şi apartenenţa culturală regională (vezi decalajul nord/sud în cazul Germaniei, Franţei).
-         Fenomenul “Ultras” se plasează în spaţiul geografic latin, mai exact în frontierele fostului Imperiu Roman (Italia, Spania, România etc.).
-         Subcultura “Hooligans” este specifică spaţiului anglo-saxon (Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, peninsula Scandinavă) dar şi marii majorităţi a statelor slave (Polonia, Cehia, Bulgaria, Rusia, Serbia etc.).
sursa: aici
Numai ZIMBRU!!!