marți, 10 august 2010

Nicolae Simatoc, regele fotbalului basarabean !

Nicolae Simatoc la Inter Milano
Moldova a avut la mijlocul secolului trecut un fotbalist genial! Se numea Nicolae Simatoc și a jucat câte două sezoane la Inter Milano și FC Barcelona! Cu Barca, basarabeanul a câștigat un titlu de campion și două Cupe ale Spaniei!
Nicolae Simatoc s-a născut pe 1 ianuarie 1920, la Briceni, într-o familie de intelectuali. Până la vârsta de 14 ani a locuit în Basarabia care făcea parte atunci din România Mare.
În 1934 cu părinții a trecut cu traiul la Timișoara unde a început să joace fotbal la Ripensia. Acesta a mai evoluat la Carmen Bucureşti, FC Bihor şi Vasas Budapesta. După care s-a reîntors la Carmen, pentru care a jucat două sezoane, iar în 1947 a fugit din România din cauza schimbării regimului politic.
Dăpă ce a părăsit țara natală, Simatoc a ajuns la Inter Milano, unde era antrenor legendarul Giuseppe Meazza. Pentru Inter, Simatoc a jucat 16 meciuri. În Italia, acesta a mai evoluat la Brescia şi la Hungaria Roma unde i-a întâlnit pe Ladislau Kubala şi pe Ferdinand Daucik. Cei doi au ajuns în 1950 la FC Barcelona, primul ca jucător, al doilea ca antrenor. Odată cu ei, în Catalunia a plecat şi Simatoc.
Cu Barcelona, acesta a câştigat titlul de campion al Spaniei în 1952! Cu el în teren, catalanii au obținut și două Cupe ale Spaniei, în 1951 și 1952! Ultimul sezon al carierei, 1952-1953, l-a găsit pe Simatoc tot în Spania, la Real Oviedo.
Gheorghe Constantin, zis "Profesorul", unul dintre foştii mari internaţionali români, şi-a amintit de povestea lui Simatoc. "Era un tip înalt, l-am văzut jucând la Carmen pe timpuri… E adevărat că a evoluat la Inter şi la FC Barcelona, era un fotbalist cu o tehnicitate deosebită", a relatat fostul selecţioner al naționalei României din 1990.
Nicolae Simatoc, unul din cei mai mari fotbalişti moldoveni din toate timpurile, și-a găsit sfârşitul departe de casă, la Sydney, în Australia, în 1978.
Numai ZIMBRU!!!