marți, 9 noiembrie 2010

Victor Dmitrenco: „La Zimbru am primit în sfîrşit şansa să joc”

Fundaşul formaţiei Zimbru, Victor Dmitrenco, care aparţine clubului „Kuban”, a povestit pentru site-ul clubului din Rusia despre cum se simte şi ce succese are în ţara noastră.

- Victor, deja ai devenit un jucător de bază la „Zimbru”. Cum te simţi în această calitate? Care sunt sarcinile tale principale pe teren?
- Îi datorez faptul că joc titular la „Zimbru” antrenorului principal Ivan Tabanov. Cred că este foarte important atunci cînd antrenorul are încredere în tine, indeferent de orice. Este o plăcere cînd începi meciul ca titular, dar sunt conştient că şi responsabilitatea este mai mare. Îndeplinesc pe teren funcţiile specifice oricărui fundaş. În primul rînd, trebuie să joc cît mai sigur şi să ajut echipa să nu scape goluri.
- Cum te-ai adaptat în străinătate? Poate că Moldova nu este atît de departe de Rusia, dar este totuşi o altă ţară. Cum te simţi acolo?
- M-am adaptat bine în Moldova, probleme cu limba nu am, pentru că toţi vorbesc bine limba rusa. Toate antrenamentele sunt conduse în limba rusă, exerciţiile ni se explică în rusă, deci nu am probleme în acest sens.
- Ce fotbal practică „Zimbru”? Care e tactica clubului?
- Avem antrenor principal, el decide tactica pentru fiecare meci. Noi, jucătorii, trebuie să-i respectăm pe teren indicaţiile. Există jocuri cînd totul ni se primeşte şi noi dominăm, dar există şi meciuri cînd jucăm pe contre. Scopul principal la „Zimbru” este să cîştigăm toate meciurile. Avem jucători şi antrenori capabili să îndeplinească acest obiectiv.
- Care sunt, în opinia ta, principalele diferenţe dintre campionatele Rusiei şi Moldovei?
- Sincer, liga din Rusia este mai puternică. Doar că în cluburile moldoveneşti se pune mai mult accentul pe fotbaliştii proprii, pentru că nu multe echipe îşi permit să aducă jucători străini de valoare. Un alt lucru diferit este sistemul european al campionatului, toamnă-primăvară, şi, ceea ce-mi place mie cel mai mult, distanţele de deplasare sunt foarte mici, 3 ore maxim pînă în cel mai îndepărtat loc.
- Ştim că ai urmărit meciurile lui „Kuban”.Ce meci ai ecidenţia din a doua jumătate a sezonului?
- Ultimul joc pe care l-am văzut a fost derby-ul dintre „Kuban” şi „Krasnodar”. Am urmărit meciul la baza clubului împreună cu colegii mei. A fost un meci frumos, un adevărat derby, m-am bucurat enorm pentru echipă şi băieţi. După joc i-am sunat şi i-am felicitat pe toţi cu victoria.
- În ce relaţii te afli cu fanii echipei „Zimbru”?
- Fanii echipei „Zimbru” sunt socotiţi cei mai loiali din Moldova, ei încurajează permanent echipă, indiferent de situaţie. Ei ne sunt alături şi ne susţin la fiecare meci, fie acasă sau în deplasare. Noi simţim şi le suntem recunoscători pentru sprijinul lor. Suporterii de aici se aseamănă foarte mult cu cei de la „Kuban”, sunt la fel de loiali faţă de clubul şi culorile lor.
- S-a schimbat ceva în percepţia ta asupra fotbalului în aceste şase luni?
- Multe lucruri s-au schimbat în bine în această perioadă, mă bucur că am ajuns să joc pentru „Zimbru”. Aici am primit în sfîrşit şansa să joc, să acumulez experienţă, ceea ce mi-a lipsit mult la „Kuban”. Am simţit cît e de frumos să cîştigi şi cît de dureros este cînd pierzi. Cred că perioada de aici mă va ajuta în dezvoltarea mea ca fotbalist.
- Eşti pregătit să te întorci şi să joci în Premier-Ligă?
- Premier-Liga noastră este foarte puternică, lucru care se vede în meciurile echipelor noastre din Liga Campionilor şi Liga Europei. Echipele noastre luptă de la egal la egal cu giganţii fotbalului european: de exemplu, „Barcelona” al doilea an nu poate cîştiga la Kazan. Eu cred şi sper că „Kuban” se va descurca în elita fotbalului rusesc şi sunt pregătit, atunci cînd va veni momentul oportun, să mă întorc şi să lupt pentru echipa mea.
Numai ZIMBRU!!!