vineri, 9 martie 2012

Aberaţiile juridice ale “Legii 4″! Un material excepţional despre cum ni se încalcă drepturile fundamentale!

“România, stat poliţienesc!”. Un refren auzit tot mai des pe stadioanele ţării, strigat cu patimă de zeci de mii de suporteri nemulţumiţi de Legea 4, cunoscută şi drept “Legea Dragomir”. ProSport şi-a propus să vorbească mai mult despre acest act normativ şi să demareze o campanie de corectare a anomaliilor cuprinse în această Lege.
Pentru a înţelege care sunt aberaţiile juridice din “Legea 4″, ajunsă între timp “Legea 10″, ProSport a stat de vorbă cu unul dintre cei mai reputaţi specialişti de drept constituţional din România, Radu Chiriţă, şeful catedrei de drept public din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Domnule Radu Chiriţă, de ce nu e bună Legea 4 în formula actuală?
Dacă ar fi să expun toate motivele, ar trebui să vorbesc până mâine dimineaţă…
Măcar reperele importante, astfel încât să înţeleagă societatea civilă de ce legea ar fi neconstituţională…
Înainte de a vorbi de situaţii particulare, Legea 4 are două mari neajunsuri pentru o lege dintr-un stat care se vrea de drept. Primul este legat de faptul că toate condiţiile din legea respectivă sunt verificate de un singur organ, respectiv jandarmeria. Tot jandarmeria impune orice fel de restricţii, fără să existe niciun alt control!
Unde ar fi problema?
E cunoscut în istorie, nu doar la noi, ci oriunde vă uitaţi, că puterea executivă, respectiv poliţia sau jandarmeria, are tentaţia naturală de abuza de forţa pe care o are… A doua problemă a legii este aceea că e una a restricţiilor. Legea aia cuprinde o enormă listă de obligaţii din partea persoanei care participă la spectacolul sportiv. Cred că ar trebui să mă încurajeze să merg la stadion, nu să mă ţină în afara lui. De pildă, nu am voie pe stadion cu o umbrelă, deşi tribunele nu sunt acoperite, sau pot să fiu amendat pentru că nu m-am aşezat pe locul scris pe bilet, în condiţiile în care la 90 la sută dintre evenimente nu se emit locuri pe bilet. Chestiile astea sunt stupide.
Haideţi să particularizăm. Ce obligaţii din Lege nu sunt justificate?
Dacă iau pe rând, niciuna nu are o justificare temeinică şi nu are niciun fel de legătură cu violenţa pe stadioane. Am mers şi eu la zeci sau la sute de meciuri. Mi se pare degradant să mă caute un jandarm prin buzunare, să mă întrebe dacă am brichetă sau pix la mine. În condiţiile în care mă duc aproape săptămânal la baschet şi nu am auzit niciodată în sala de la Cluj de vreun incident cu brichete. Pentru ce sunt 3.000 de oameni controlaţi?
“Jandarmul ce respectă? Constituţia României sau normele FIFA?”
Cum comentaţi confiscarea unui banner cu mesajul “Mitică la brutărie?”
E o formă de cenzură, cum au fost “n”. Fiind prieten cu o parte din cei care formează galeria lui Poli Timişoara, cunosc enorm de multe astfel de situaţii. În urmă cu o lună, în sala de baschet de la Cluj am văzut jandarmii sărind peste nişte oameni care scosesră un cearceaf pe care era scris “U Mobitelco Roşia Montana nu este echipa mea”. Astea sunt cenzuri. Faptul că ţi se controlează ce spui sau ce mesaje ridici pe un stadion e o formă de cenzură, iar constituţia noastră este extrem de clară, la articolul 30, unde scrie că cenzura de orice fel este interzisă.
Asta nu înseamnă că este permis orice mesaj…
Aşa este. Totuşi, ideea este una simplă. Dacă cenzura este interzisă, atunci am dreptul să afişez orice vreau, să spun ce doresc, iar în măsura în care ceea ce spun eu este injurios, insultător, instigă la ură sau violenţă, pot fi sancţionat. Există norme legale, nu e nevoie de Legea 4. Diferenţa esenţială este că normele acelea mă trimit la un judecător, nu mă trimit la un poliţist care face ce i se spune, de oricine. Vine purtătorul de cuvânt al jandarmeriei şi spune că normele FIFA şi UEFA interzic nu ştiu ce mesaj, dar, să mă ierte bunul Dumnezeu, jandarmul ăla a jurat când a intrat în serviciu să apere constituţia, nu normele FIFA sau UEFA.
Curtea Constituţională nu trebuia să se autosesizeze?
Nu, ea trebuie sesizată de cineva. Ea a fost la un moment dat sesizată cu una dintre aberaţiile punctuale ale Legii. E vorba despre drăcia aia cu “plângerea contravenţională împo­triva procesului verbal de contravenţie nu suspendă aplicarea sancţiunii complementare”.
Mai pe înţelesul fanilor?
Dacă mi se ia permisul şi contest măsura, pot să conduc până spune un judecător dacă am comis-o sau nu, pentru că sunt prezumat nevinovat. Dacă un jandarm îmi scrie pe o foaie de hârtie că am înjurat pe stadion şi, în consecinţă, am interdicţie să intru şase luni, eu nu o să calc jumătate de an în arenă, pentru că plângerea mea contravenţională nu se va judeca în şase luni, din cauză că sistemul judiciar merge mult mai greu.
Şi? Care a fost decizia Curţii?
Curtea Constituţională nu este o instanţă care să admită excepţii de neconstituţionalitate fără să i se sugereze dintr-o anumită parte..
“Legea trebuie înlocuită total, nu doar modificată”
Cum poate fi îndreptată această lege?
Părerea mea este că Legea asta nu poţi s-o modifici. Trebuie înlocuită. Modificarea ei înseamnă astuparea gropilor, în două luni sunt înapoi. Ideea de la care s-a pornit în cuprinsul ei a fost o idee stupidă şi o idee care face ca România să fie un stat poliţienesc. Adică Poliţia şi Jandarmeria pot să facă orice. Tot ce apare acolo sunt obligaţii ale noastre, inclusiv ale cluburilor sportive, obligaţii pe care le verifică şi le constată jandarmeria, care are posibilitatea să împartă sancţiuni în stânga şi în dreapta.
Deci, ar trebui o lege nouă?
Da, însă una gândită raţional din toate punctele de vedere. Sigur că trebuie să interzic anumite obiecte pe arenele sportive, dar ca să fac chestia asta trebuie să mă uit şi la riscurile reale care există. Eu îi învăţ pe copii la şcoală că legea intervine prin interdicţii doar acolo unde este nevoie. Şi, dacă până acum nimeni n-a fost rănit cu pixul pe stadion, de ce să interzic pixurile?
Dar legat de intrarea fanilor pe teren?
De câte ori s-a întâmplat în ultimii ani? De 4-5 ori? Ultima oară s-a petrecut la Petrolul. Dacă e un fenomen cu o incidenţă atât de rară, ce sens are să creez o reglementare specială? Sănătatea şi integritatea fizică a fotbalistului sunt protejate prin codul penal, care spune că, dacă îi dau un pumn unei persoane, voi primi o pedeapsă între atât şi atât, după cum va stabili judecătorul.
Există totuşi cazuri speciale, când spectatorii intră pe teren. De pildă, la final de campionat…
Da, manifestarea de bucurie tradiţională la câştigarea campionatului, a Cupei, este marcată de faptul că spectatorii intră pe teren, fără să bată pe nimeni. Ce facem? Îi trimitem pe toţi la puşcărie?
“Vopseaua de păr a ars mai mulţi oameni decât torţele”
Este necesară o lege împotriva huliganilor?
Nu cred că e nevoie de o lege împotriva huliganismului. Din două motive. Unu, legi care să sancţioneze comportamentele pe stadioane sau în afara lor avem. Dacă vin cu o nouă lege, nu fac decât să încarc un sistem legislativ care oricum este încărcat. Dacă doi oameni se bat pe stadion sau în afara lui, avem legi care sancţionează aşa ceva.
Al doilea motiv?
Se iau măsuri speciale împotriva fenomentului huliganismului şi în funcţie de cultura suporterilor pe care îi avem. La noi se mai înjură, e perfect adevărat, dar de bătut s-au bătut doar de câteva ori şi mereu în afara stadionului. Sunt incidente de mii de ori mai multe în discoteci decât pe stadion. Aţi auzit de vreo lege a combaterii violenţei în discoteci? Sau în baruri, sau în trafic, unde sunt mult mai multe incidente violente?
Bătăile dintre suporteri au născut de fiecare dată reacţii puternice ale societăţii…
Aici a existat o presiune inclusiv a dumneavoastră, a presei. S-a creat o psihoză că oamenii se bat pe stadioane. Dacă luaţi câte meciuri sunt într-un sezon şi câte se soldează cu incidente, veţi vedea că procentajul e mic. Vă mai dau un ultim exemplu, cel al atât de comentatei torţe. Au fost oprite câteva meciuri din cauza lor, au fost doi-trei arşi, dar n-a murit nimeni. Vopselele de păr au ars mai mulţi oameni decât torţele şi, cu toate acestea, vopselele de păr sunt promovate prin reclame la televizor.

Numai ZIMBRU!!!