luni, 12 martie 2012

„Basarabia e România” – asta nu se uită

De câte ori în viața voastră ați văzut inscripția „Basarabia e România”? Pun pariu, de nenumărate ori. În drum spre casă, spre job, la o plimbare – mai peste tot poți întâlni mesaje de acest fel: „Basarabia pământ românesc”, „Basarabia e România” ș.a. Scrise parcă de aceeaşi mână talentată, inscripțiile respective au devenit deja o parte a anturajului cu care ne-am obişnuit.
Am văzut mesaje de acest fel și în București, și la Sinaia, sunt sigură că ele sunt mai în toate orașele României (numai?), acest lucru e dovedit de mărturiile locuitorilor din Timișoara, Constanța, Cluj etc. Evident, respectivele inscripții stârnesc curiozitatea – cine le face? Cum reușesc făptașii să scrie uneori în locuri mai greu accesibile (de exemplu, pe cheiul Dâmboviței)? Întrebarea „când?” nici nu se pune: evident noaptea, când mai mulți martori, pardon – mai multă lume, doarme. Scopul acestor inscripții tot nu este secret – oamenii trebuie să-și cunoască istoria și să tindă spre integritatea poporului.
Deci, am început să cercetez acest caz cu mare atenție, hotărâtă să aflu cine pictează în jur idei unioniste. N-am avut mult de căutat. Spre mirarea mea, persoanele respective s-au găsit foarte repede pe „plaiurile” internetului. Primele informații le-am aflat pe blogul lui Dan Negru – el tot și-a pus întrebarea inscripțiilor enigmatice. Printre comentarii se conținea și adresa web a organizației care se ocupă (underground, evident) de mesajele cu pricina. Este vorba de Acțiunea 2012 – „platformă civică, o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat”.

Răsfoind paginile site-ului despre această platformă, am descoperit că datorită ei au fost realizate numeroase proiecte de valoare pentru cetățeni: Unirea în zece argumente, Aici e România,Basarabia e România Internațional ș.a. Mai recent, dacă vă este interesant, ei organizează o plecare la Chișinău pentru a sărbători ziua de 27 martie 1918 (ziua Unirii Basarabiei cu România) . Detalii pe site-ul lor.
Spre finalul căutărilor mele am descoperit și un mic articol CUM se fac inscripțiile „Basarabia e România”. În acest scop, ziarul Timpul a realizat un reportaj de la fața locului cu „pictorii” cei harnici 2. Tinerii activiști, practic mențin nestins interesul și amintirea despre evenimentele istorice petrecute între România și Rep.Moldova. După ce în 1812 Basarabia a trecut în stăpânirea Imperiului Rus, pe teritoriul acesteia s-a petrecut un proces intensiv de colonizare. Abia în 1918 Basarabia a fost reunificată cu țara-mamă: România, nu pentru mult timp, însă.
Se pare că tinerii de la Acțiunea 2012 încearcă să ne amintească tuturor acest adevăr istoric: pe ambele maluri ale Prutului locuiește aceeași națiune. Râmâine de văzut dacă insistența lor în a picta pe ziduri, garduri, blocuri va aduce rezultatul dorit – amintire vie, sau… rezultatele deja există?


Autor: Anna Primac
Sursa:
http://romanism.ro/anna-primac-%E2%80%9Ebasarabia-e-romania-asta-nu-se-uita.html

Numai ZIMBRU!!!