marți, 6 martie 2012

E momentul schimbării în fotbalul românesc!

Semnează petiţia pentru schimbarea Legii lui Mitică!

Necesitatea unei legi împotriva violenţei la evenimente sportive este de necontestat. Absurd este să fie opera principală a unuia dintre principalii vinovaţi pentru escaladarea violenţei. Legea permite abuzuri şi încalcă drepturi fundamentale. ProSport va susţine strângerea de semnături pentru schimbarea legii. Am contactat specialişti în drept, vom contacta parlamentari şi vom face tot ce e cetăţeneşte posibil pentru îndreptarea absurdului. Mesajele dvs vor ajunge la ei. Deocamdată, cu ajutorul avocatului clujean Radu Chiriţă, am identificat principalele puncte în neregulă ale Legii.

INSTITUIE CENZURA
Orice mesaj poate fi interzis de jandarmi. Ei decid dacă e jignitor, ofensator sau violent. Firesc este ca asemenea mesaje să fie interzise, dar decizia nu trebuie să aparţină unei forţe de ordine. Poţi fi sancţionat contravenţional sau penal ulterior, de un judecător, dacă se constată că ai afişat un astfel de mesaj.

PLÂNGEREA NU SUSPENDĂ APLICAREA
Ca sancţiune complementară pentru încălcarea Legii lui Mitică există interzicerea accesului la evenimente pe o perioadă. Sancţiunea o aplică Jandarmeria. Plângerea împotriva procesului verbal de contravenţie nu suspendă însă aplicarea sancţiunii complementare de interzicere pe stadion. Adică nu ai voie la meciuri chiar dacă ai fost pedepsit pe nedrept, deşi amenda este suspendată până la o decizie definitivă! Absurd pentru că tocmai pentru evitarea abuzurilor s-a inventat suspendarea - dacă faci un accident de circulaţie, dar conteşti vina, poţi circula până la pronunţarea instanţei. Dacă înjuri pe stadion, nu, chit că tu poate ai zis doar "Mitică la brutărie".

PEDEPSE ABERANT DE MARI
  E evident că doar prin pedeapsă se pot îndrepta lucrurile. Dar s-a ajuns în situaţia absurdă ca un om beat pe stadion să fie mai drastic pedepsit decât oriunde altundeva. Iei interdicţie dacă eşti în stare de ebrietate la stadion. Atunci de ce nu iei şi dacă mergi la gară beat interdicţie la trenuri? Pentru că e absurd. Rişti interdicţie şi dacă refuzi să arăţi actele! La fel şi în cazul introducerii de torţe - pedepsele sunt mai mari decât pentru deţinerea anumitor categorii de arme! O înjurătură pe stadion este mai gravă decât oriunde altundeva! Intrarea pe teren este echivalentă cu puşcăria! Nu e ok nici să traversezi prin loc interzis, mai poţi provoca şi un accident grav, dar nu mergi la puşcărie că ai traversat aiurea.

DE CE A VENIT MOMENTUL SCHIMBĂRII
Zilele, săptămânile ce vor urma, vom prezenta pe larg motivele pentru care o schimbare în fotbalul românesc la vârf este obligatorie. Pe unele le vom relua şi completa, pe altele le veţi citi în premieră. Le rezumăm acum, ca un start al campaniei "Aruncaţi-le batista!"

Colaps fără precedent
Naţionala a ajuns la un mimin istoric în clasamentul FIFA. Anii de performanţă ai Generaţiei de Aur au fost irosiţi de nişte conducători incapabili. Liga I a irosit la rându-i anii de performanţă în Europa, pierzând rapid tot ce a câştigat.

Fotbalişti pe cale de dispariţie
Centrele de copii şi juniori serioase sunt tot mai puţine. Cluburi mari şi oraşe importante dispar de pe harta descoperirii de fotbalişti. Programele centralizate sunt ca şi inexistente, viziunea lipseşte cu desăvârşire, domnesc amatorismul şi primitivismul.

Stadioane poliţieneşti
Scopul necesar de eliminare a violenţei pe stadioane scuză mijloacele în România. Abuzurile sunt făcute în numele ordinii, cu legea promulgată tacit în mână. Observatorul e noul securist, mai tare decât orice forţă de ordine. Dacă lui nu-i place ce faci, strigi, arăţi, nu intri pe stadion nu doar atunci, ci luni de-acum înainte.

Arbitraje de puşcărie
Trei conducători ai Comisiei Centrale a Arbitrilor şi mai mulţi arbitri au stat după gratii sau sunt cercetaţi. Pe cale sportivă, n-a plătit nimeni. Scandalurile de arbitraj sunt nelipsite de ani buni, zi de zi. Se vorbeşte de şpăgi de sute de mii de euro, dar nu se întâmplă nimic.

Discursuri abjecte
Fie că e o simplă întâlnire internă, fie că se întâmplă public, de cele mai multe ori discursul oamenilor de fotbal derapează în abject. Oameni care astăzi traduc "jos!" în "exterminează!" n-au o problemă să înjure în direct sau să reguleze în particular. "Oligofren" sau "zdreanţă" nu sunt jigniri, "brutărie" e interzis.

Judecăţi discreţionare
Comisiile care judecă litigiile din fotbalul intern sunt manevrate fără jenă după interesele de moment. Campionatele trebuie decise la Tribunalul de la Lausanne din cauza incompetenţei interne. România are cele mai multe litigii la TAS, cele mai multe titluri decise acolo, de multe ori pe teren se joacă degeaba. Majoritatea membrilor de Comisii sunt din celebrele pile-cunoştiinţe-relaţii.

Tribune pustii
Fotbalul în epoca Naşu'-Mitică şi-a pierdut drastic din interes. Nici cele mai iubite echipe nu mai atrag fani în tribune. Singurul magnet este un stadion nou. Chiar şi audienţele partidelor televizate sunt dezastruoase. Respectul faţă de spectator, bunul cel mai de preţ al sportului, este cvasi-inexistent.

sursa: prosport.ro
Numai ZIMBRU!!!