marți, 13 martie 2012

Fumătorii cer despăgubiri de 27 miliarde dolari

La Montreal, în Canada, s-a deschis un proces colectiv gigantic fără precedent în această ţară. 
Aproape două milioane de fumători şi foşti fumători din regiunea Québec cer industriei tutunului circa 27 de miliarde de dolari despăgubiri. În audierea inaugurală, unul dintre avocaţii acuzatorilor a denunţat "duplicitatea" fabricanţilor de ţigări.
Până la deschiderea procesului de luni, procedura judiciară a durat 13 ani. Principalii trei producători canadieni de tutun şi ţigări sunt acuzaţi că au pus pe piaţă, în cunoştinţă de cauză, "produse nocive", ascunzând sau diminuând riscurile pentru consumatori.

Strategia marketing a fabricanţilor, faptul că vehiculează informaţii false şi că distrug informaţii ştiinţifice privitoare la efectele tutunului au fost alte acuzaţii aduse de avocaţii presupuselor victime. Ei speră ca tribunalul din Montréal să recunoască măcar că "nicotina provoacă o dependenţă care poate duce la moarte".
De partea ei, avocata fabricanţilor a declarat că nu există nicio dovadă în acest sens. "A fuma este o alegere pe care oamenii o fac din diverse motive şi ei trebuie să-şi asume responsabilitatea", a mai afirmat jurista, care apără interesele companiei Imperial Tobacco Canada.
Presupusele două milioane de victime ale acestor fabricanţi, de cele mai multe ori bolnavi de cancer la plămâni, gât sau laringe pretind fiecare între zece şi o sută de mii de dolari despăgubiri.
Sursa: timpul.md

P.S. Cel mai mult mi-a plăcut comentariul celor de la ImpTobCan. Consumatorul trebuie să-și asume responsabilitatea și riscurile. Nu știu cum în Canada, dar la noi aici pe meleagurile dintre Nistru și Prut, țigările se vând la orice pas. Fumatul în locuri publice este la ordinea de zi. Oamenii fumează lângă grădinițe și școli, în fața copiilor. Iar pachetul de țigări costă foarte și foarte puțin. În astfel de condiții, când ți se bagă pe gât toată treaba aceasta cu fumatul (inclusiv TV) și se crează condiții în care orice tânăr financiar poate să-și permită un pachet de țigări - tot omul este responsabil pentru cadoul venit din mizeria cu denumirea de ”țigări”. 
Fiți puternici. Practicați sportul. Nu cheltuiți banii pe viitorul cancer sau alte probleme de sănătate (care la sigur vor veni odată și odată).
Numai ZIMBRU!!!