miercuri, 14 martie 2012

M.V.S. partea III

Modul de Viață Sănătos partea III
M.V.S. partea I
M.V.S. partea II

Organizația ”Orașul Treaz” (or. Vladimir, Rusia), de Ziua Unității Naționale - sărbătorită anual în Rusia pe data de 4 noiembrie, a întreprins o acțiune de sport de dimineață. Această acțiune, a fost sprijinită de către reprezentanții organizațiilor asemănătoare din orașele Ivanovo, Murom, Suzdal.
Principalele lozinci pe care le-au strigat participanții la acest manifest sportiv au fost:
- sportul este sănătatea națiunii
- rușii aleg sportul
- unul pentru toţi, şi toţi pentru unul
- pentru un mod de viață sănătos 


În fiecare duminică membrii organizației ”Orașul Treaz” din Vladimir, se întrunesc la turneele sportive organizate de ei însăși pentru tineretul din oraș, și practică artele marțiale.
Din punctul meu de vedere, acesta este un exemplu demn de urmat. De fapt, este chiar o necesitate, pentru noi toți - tinerii de pe ambele maluri ale Prutului. Alternativa pentru alcool, fumat, droguri și alte prostii ce intoxicheaza societatea noastră, transformând într-o turmă de miei bolnavi și incapabili de luptă pentru idealurile sale. Noi suntem viitorul națiunii pe care o reprezentăm, și fiecare dintre noi trebuie să-și asume răspunderea pentru acel aport pe care-l va aduce în viitorul apropiat generația din care cu toții facem parte.
Este evident că pe termen lung fumatul și alcoolul ne distrug din interior - afectând grav genofondul națiunii. Absolut toți medicii alertează societatea că:
 Fumatul, consumul excesiv de alcool şi droguri au dus la creşterea ratelor de îmbolnăvire şi de deces prin intoxicaţii, traume şi accidente, maladii cronice pulmonare şi hepatice, tumori. La aceasta se adaugă bolile oncologice, dependenţa de vicii, decăderea morală şi distrugerea familiilor

însă, mulți dintre noi sau nu sunt capabili să-i audă/înțeleagă, sau pur și simplu caută scuze pentru viciile sale. Cea mai tâmpită și mizeră scuză o aud de la fete (care se presupune că sunt viitoarele mame):
”Mă voi lăsa de fumat când voi fi însărcinată.”  


Pe an ce trece, pe ambele maluri ale Prutului tot mai multe femei aduc pe lume copii cu diferite forme de handicap. Numărul copiilor bolnavi este în continuă creștere - oare de ce ?! O mare parte din vină o poartă bineînțeles clasa politică care-și urmărește interesele meschine, astfel permițând vânzarea țigărilor la fiecare colț de stradă, la un preț accesibil oricui. Aceiași situați e și cu alcoolul, pe care-l poate procura oricare tânăr (deseori și un minor) la orice gheretă, magazin sau bar. Este evident că pe politicieni î-i doare într-un loc de sănătatea societății - copii lor sunt în siguranță, banii din consumul țigărilor/alcoolului/drogurilor le vin în cont lunar (și acest venit este mereu în creștere), iar tineretul lasă să-și facă de cap, căci în orice caz este o turmă. Din punct de vedere financiar, î-i pot înțelege: nu este convenabil să investești în sportul în masă deoarece nu există nici un profit din care pe urmă să-ți trimiți feciorașul la studii în Franța/SUA/Anglia/Rusia.

Practicați sportul cât mai des - măcar gimnastica de dimineață (20/2 flotări, 20/2 așezări, 20/2 abdomene). Mergeți cu prietenii la o alergare prin par în dimineața de sâmbătă sau duminică. Îndemnați să meargă și prietenii voștri la artele marțiale pe care le practicați, astfel creând un hobby sănătos și interesant.
Sunt o groază de lucruri care ne pot uni și ne pot face puternici din punct de vedere spiritual / fizic, însă mulți dintre noi preferă calea ca mai ușoară - o masă într-un bar, țigara-n gură, halba de bere-n mână și haide la scărpinat limba colegii de vicii.

Părăsește turma ! Fii luptător ! 
Numai ZIMBRU!!!