marți, 7 august 2012

Lviv între naţionalism şi ultraserie!

Vă propunem spre citire un interviu dat de liderul Karpaty Lviv (Ucraina) - Taras unei reviste ruse on-line. Oraşul Lviv se considera leagănul naţionalismului ucrainean, iar suporterii Karpaty au un rol important  în dezvoltarea fenomenului ultra' din Ucraina.

" - Tu, nu scrii în rusă principial? Sau mai bine zis nu cunoşti limba sau nu vrei să scrii în rusă?

- Nu e principial! Pur şi simplu nu pot scrie în rusă. Să vorbesc pot şi uneori o fac, dar în rusă nu pot scrie şi nu vreau să "murdăresc" o limbă străină.

 - Tu mereu vorbeşti în ucraineană sau cu un englez poţi trece şi la engleză?

 - Cu ruşii eu la fel pot vorbi în rusă, iar cu vorbitorii de engleză normal că în engleză. Înainte de Euro 2012 la noi au venit o groază de jurnalişti din toată Europa şi practic tot timpul liber era acordat comunicării cu aceştea. Ei mergeau cu noi în deplasare, veneau la meciurile de acasă, deci exista o comunicare normală.  

- În Rusia se discută foarte mult despre naţionalismul din Lviv. Ce poţi spune? Cât de puternică e această mişcare în Lviv?

 - În Lviv există un naţionalism sănătos care s-a creat pe parcursul istorie. Personal mă bucur că e astfel. Dacă să vorbim despre ruşi e de menţionat că circa 20% vorbesc în rusă. Cei care au venit din Rusia cunosc cât de ospitalieri suntem.

 - Anul trecut mass-media rusească arăta că în Lviv de 9 mai veteranii de război erau atacaţi. Cum comentezi? (LINK, n.a.)

 - Cinstit spus despre aceasta suntem întrebaţi până în prezent. Cei care cred presei vândute să mai pună puţin capul în mişcare. Aceasta a fost o acţiune politică bine organizată implicând ambele părţi (cea ucrainofilă şi rusofilă, n.a.). În realitate nu existau veterani. Era interzis afişarea steagului roşu comunist ca să fie evitate provocaţiile. În schimb au fost aduşi special oameni din Odesa, care au afişat un steag roşu enorm. Aceasta nu le-a plăcut naţionaliştilor şi au avut loc mai multe incidente.

- Cine e rusul pentru naţionalistul ucrainean: duşman politic, concurent, frate, cunoscut, vecin sau nimeni?

 - La noi cei care vorbesc în rusă sunt numiţi "moscali" şi nu e un secret pentru nimeni. Eu nu aş alege nimic din cele propuse. Noi toţi suntem oameni şi înafară de naţionalism mai există şi valori creştine. Aici toţi sunt conştienţi de aceasta. Depinde foarte mult de comprtamentul celui care vine atitudinea locuitorilor. Dacă vii cu gândul că "eu sunt moscal din capitala lumii, iar voi sunteţi nimeni", atunci ca răspuns vei primi ceea ce e scris despre noi în presă. Chiar dacă nu mai mult! Încă nu au fost cazuri ca cineva care a fost să nu mai dorească să se întoarcă singur sau alături de prieteni şi rude.

- Cum crezi dacă la Campionatul European Ucraina şi Rusia erau într-o grupă, iar meciurile se jucau la Lviv, ar fi fost vesel?

- Spun simplu: "Mai vesel nici nu se putea!"

- Există probleme de comunicare dintre tinerii, şi în general, locuitorii din estul Ucrainei cu restul ţării?

- Toate aceste probleme sunt create artificial de politicieni şi presa supusă lor. Foarte mult am călătorit prin Ucraina şi nu am avut parte de aşa ceva. Astfel de probleme apar doar în timpul alegerilor şi doar în vorbele politicienilor. Problema dată există doar ăn mintea celor zombaţi de regim.

- Ce fel de subculturi  ale tinerilor ai putea menţiona în Lviv înafara naţionalismului şi ultraseriei.

- Cinstit spus n-am idee. Nu doar din cauza că sunt implicat în cele menţionate. La noi există practic toate subculturile, dar nu pot evidenţia ceva special.

- Cu ce se poate mândri Lviv astăzi?

- E un oraş european vechi. E o muză pentru toţi locuitorii. De asemenea nu pot evidenţia ceva - totul e special, străzile vechi, cafenelele din oraş... Veniţi şi veţi dori să rămâneţi."

Dacă în articolul de mai sus a fost evidenţiată latura naţionalistă a galeriei Karpaty, atunci mai jos puteţi vedea ceea ce au făcut ei pe plan ultra' la meciul de acasă împotriva Tavriei Simferopol din 4 august 2012.
text: http://iglaza.ru/dialog
foto: fckarpaty.com.ua
Numai ZIMBRU!!!