marți, 7 august 2012

RUSIA: CSKA Moscova - Zenit Sankt Petersburg, 04.08.2012

Vă propunem spre citire un mic articol scris de bunul nostru camarad A.U., care a fost la un meci de fotbal în capitala Rusie - Mosova. Băiatul a mers la derby-ul dintre CSKA Moscova şi Zenit Sankt Petersburg, care este un meci de gradul 0.

"Pentru a simţi atmosfera dinainte meciului am ales sa ma deplasez spre stadion cu metroul, dat fiind faptul că în subterane au loc cel mai des incidentele dintre suporterii rivali. Spre dezămagire n-am avut parte de aşa ceva, deoarece la fiecare staţie erau foarte mulţi poliţişti, care au ţinut sub control totul.
Am ieşit la staţia "Sportivnaya" şi m-am îndreptat spre stadionul "Lujniki", care se afla la o distanţă de circa 500 de metri. Peste tot erau reprezentanţii forţelor de ordine - de la simplele patrule, poliţişti-călăreţi până la grupele de intervenţie specială - OMON. Până am ajuns la stadion am fost controlat de 7 ori şi sunt nedumerit cum e posibil de introdus materiale pirotehnice în stadion?E de menţionat că la ieşirea din staţie poliţia a creat două coridoare, iar unul din ei la portavoce anunţa că suporterii CSKA trebuie să treacă prin coridorul stâng, iar cei de la Zenit prin cel drept. În acest moment mai mulţi suporteri din Sankt Petersburg şi-au scos fularele ascunse mai înainte de faţa moscoviţilor.


La început de meci a fost intonat imnul de stat al Ferderaţiei Ruse şi tot stadionul s-a ridicat în picioare. Un lucru normal, care trebuie implementat şi la noi pentru a cultiva patriotismul în tinerele generaţii.
 Galeria CSKA era de două ori numeric mai mare decât cea a Zenitului. Cu toate acestea s-a prezentat foarte slab. Nu există o unitate între brigăzi, care de multe ori tăceau atunci când cineva dădea tonul. Nu exista un capo principal şi fiecare încerca să se impună. Spre deosebire de moscoviţi, adversarii s-au prezentat la un nivel mare. Cântau la unison şi se auzeau mai bine.
Totodată, cei de la Zenit  aveau aranjate frumos steagurile de gard, pe când cei de la CSKA şi-au pus steagurile haotic, astfel vizual peluza arăta oribil.
Ambele galerii au aprins o groază de materiale pirotehnice - torţe, stroboscoape, fumigene. Mă întreb încă o dată cum e posibil să le treci prin atâtea filtre de control?
Cel mai tare m-a dezămăgit lipsa unei coregrafii sau măcar a unui mesaj. Nici o galerie nu s-a pregătit şi e păcat pentru un derby de zile mari.

Moscova, 4 august 2012"

sursa foto: sports.ru

Numai ZIMBRU!!!