vineri, 14 septembrie 2012

O părere personală


Centrul de Combatere a Crimelor Economice și Corupției (CCCEC) din Republica Moldova, a percheziționat sediile cluburilor FC Zimbru, FC Dacia, FC Sf. Gheorghe și FC Costuleni.
De mult timp încoace suporterii din Republica Moldova tot aşteptau ca organele competente de la noi din ţară (sau cele fotbalistice internaţionale) să  facă ordine în tot ce se numeşte fotbalul autohton. Toată lumea era conştientă că tot sistemul fotbalistic este putred şi plin de paraziţi / profitori, ce fac jocurile în afara terenului de fotbal. Toată lumea aştepta-aştepta, şi iată că la mijlocul lunii septembrie 2012 a sosit ziua dreptăţii, ziua sfânt-a libertăţii … însă, cum era şi de aşteptat, dreptatea în Republica Moldova, are specificul său ;)  

CCCEC-ul s-a „autosesizat”, şi a început investigarea meciurilor trucate năvălind în sediile cluburilor FC Zimbru, FC Dacia, FC Costuleni, FC Sf. Gheorghe, şi în apartamentele unor jucători ai acestor echipe. Până aici, nu cred că ar avea cineva careva obiecţii, ba chiar nu văd de ce ar trebui să sară în apărarea lor. Un organ al statului în care convieţuim cu toţii, îşi execută datoria – bravo ! Nu-i aşa ?

Bineînţeles, cu toţii ştim că sunt blaturi (nu doar la noi) în fotbal. Tribunele goale şi dezgustul pe care-l are societatea faţă de meciurile din campionatul intern al Republicii Moldova, servesc un argument suprem pe care nimeni nu-l poate contesta. Blaturile şi corupţia în combinaţie cu nivelul slab de pregătire/investiţii în cluburile de fotbal din ţară au adus fotbalul autohton la sapă de lemn. În loc să-l transforme pas cu pas într-o industrie, după modelul ţărilor din vest - s-a furat şi s-a trişat, de s-au umplut cu toţii de bani şi de păcate. Oare de ce să preluăm bunele practici de la alţii, dacă putem face un căcat din nou, şi cu mândrie mAldAvneaskă să-i argumentăm existenţa prin: „aşa e specificul nostru naţional”.

În situaţia creată, eu personal am doar câteva întrebări/sugestii (în special către CCCEC):
  1. Dragi colaboratori a CCCEC, de ce nu sunt cercetate cluburile din Transnistria ? FC Şerif, FC Tiraspol, FC Scânteia-Oţelul, sunt cumva poartă de biserică şi noi nu ştim, sau nu aveţi destulă forţă pentru a interveni în tot ce-i legat de Transnistria ?!
  2. Dacă nu aveţi destulă „forţă” pentru a vă „autosesiza”, poate apelaţi la domnul Prim-ministru al Republicii Moldova – Vlad Filat, să vă ajute cu un telefon, în stabilirea legăturii cu prietenii cu care merge el la fotbal: tovarăşii Şevciuk şi Smirnov ?!
  3. De ce nu se mai întreabă nimeni, cum de oare Şerif Tiraspol a devenit 10 ani la rând campion a Republica Moldova ?! Astfel de exemple cred că găsim doar în campionatele din Africa sau Asia, unde cu toţii ştim la ce nivel se află fotbalul. Sistemul creat de transnistreni, din câte putem înţelege pe nimeni nu-l mai interesează, căci „Şerif ne reprezintă ţara în cupele europene” (având doar un singur cetăţean al Republicii Moldova în lot). Că toate cluburile din Transnistria muncesc pentru Şerif – închidem ochii, nu-i aşa ?
  4.  Poate faceţi o vizită şi pe la Federaţia de Fotbal din Republica Moldova, care de ani buni de zile “administrează” banii de la FIFA şi UEFA pentru copii … copiii lui Pavel Cebanu, dacă să fim mai precişi ;)
  5. Poate serviţi şi câte o cafeluţă în casele ce aparţin clanului lui Pavel Cebanu, şi pe care el le dă în chirie ?! Oare corespunde salariul lui oficial cu imobilul ce aparţine familiei lui ?!
  6. Modul în care au fost vândute biletele la meciul Republica Moldova – Anglia, nu v-a trezit suspiciuni/interes ?! Poate pe viitor, vă apucaţi voi (CCCEC) să vindeţi biletele la toate meciurile naţionalei ?! - poate atunci vor ajunge biletele la suporteri, şi nu la bişniţari (poate găsiţi şi aici o legătură cu FMF)
  7.  La ce bun au fost confiscate calculatoarele de la baza Zimbru ?! Ce legătură are calculatorul cu blaturile ?! Chiar credeţi că cineva a lăsat memorii scrise pe calculator, despre faptul cum a negociat cu cineva un blat ?! Evident că aceasta este o încercare de a depista dubla contabilitate a cluburilor FC Zimbru şi FC Dacia – o şmecherie întâlnită la orice pas, cât în Republica Moldova atât şi prin alte ţări. De ce nu anunţaţi motivul real a intervenţiei ?! Şi, oare cu-i îi este cel mai convenabil această „autosesizare” a CCCEC ?! :D

În nici un caz nu încerc să iau apărarea clubului FC Zimbru Chişinău, al cărui suporter sunt de mic copil. Dacă au făcut blat – demonstraţi, faceţi publice informaţiile şi anchetaţi cazul. Va fi depistată dubla contabilitate – demonstraţi, faceţi publice informaţiile, amendaţi / anchetaţi cazul … după care începeţi să cercetaţi companiile / partidele clasei noastre politice – vă asigur toată ţara aşteaptă acest pas din partea voastră. Poate vi se mai trezeşte şi demnitatea de ofiţer al acestui stat / neam, şi încetaţi să fiţi doar un instrument în mâinile celor mai corupţi oameni din Republica Moldova … ne rămâne doar să sperăm.

Toată această situaţie este încă un pas în războiul pe care-l duce Pavel Cebanu pentru fotoliu de preşedinte al FMF, cu principalul său inamic/concurent Adlan Şişkahnov. Din păcate, în loc de un om cu viziuni moderne şi deschis la minte, la cârma federației stă un om cu mentalitate neo-comunistă, care în cele mai „bune” tradiţii sovietice, vrea să moară de bătrâneţe în fotoliul postului căruia nu-i mai face faţă … Made in USSR, ce să mai comentăm aici ?!

În cazul în care se va merge până la capăt, şi vom ajunge la o retrogradare a echipei-legende FC Zimbru Chişinău, eu ca suporter voi merge cât la meciurile de acasă atât şi în deplasările de prin satele Republicii Moldova indiferent în ce ligă vom juca. Însă, sincer să fiu, într-o astfel de situaţie, nu cred că aş avea mare dorinţă să văd clubul meu în Liga Ciobanu-Şerif. Ca o soluţie mai degrabă aş vedea o eventuală aderare la Liga II a României – tot e mai curată şi interesantă decât mizeria din „campionatul” lui Ciobanu. Constanţa, Bucureşti, Botoşani, Galaţi, Bacău, Suceava, Tulcea, Brăila sunt cu mult mai interesante / atractive decât Tiraspolul şi Râbniţa. Iar dacă să ne gândim la o perspectivă de a juca într-un campionat cu Steaua, Dinamo, Rapid, CFR, Petrolul, Vaslui, Galaţi, Iaşi, chiar îmi bag piciorul în FMF=Ciobanu şi Şeriful cu ale lui slugi. 

Să vedem ce va urma … show must go on !

FMF + Şerif = MAFIA

P.S. Este doar o viziune personală, a unui simplu suporter care mai vine la meciurile de campionat ;)
Numai ZIMBRU!!!