joi, 6 decembrie 2012

Uroš Mišić este liber!

Uroš Mišić, condamnat de Curtea Supremă de Justiţie din Belgrad pentru tentativă de omor calificat asupra poliţistului Nebojsa Trajkovic pe 02.12.2007 la meciul Crvena Zvezda - Hajduk Kula, după 5 ani de puşcărie, ispăşind 2/3 din pedeapsă, a fost eliberat prin amnistie.

Pe 02 decembrie 2007 la meciul din campionatul Serbiei
Crvena Zvezda - Hajduk Kula pentru atac asupra unui poliţist a fost reţinut un tânăr pe nume Uroš. După cum a spus poliţistul Nebojsa Trajkovic în audierile de judecată, Uroš a vrut să-i introducă în gură o torţă aprinsă (deşi experţii au găsit doar traumatisme uşoare pe corpul ACAB-ului). Iată fotografia incidentului:

Dacă e să vorbim mai amănunţit despre acest incident lucrurile au decurs astfel: în timpul pauzei la meciul Crvena Zvezda - Hajduk Kula unui poliţist care era îmbrăcat în civil i-a fost luată o cameră de luat vederi cu care acesta filma fanii echipei Crvena Zvezda care se aflau în peluza Nord.ACAB-ul a reacţionat foarte repede - fiind deposedat de camera de filmat acesta a scos un pistol şi a început să împuşte în toate direcţiile -  doar printr-o minune nimeni nu a avut de suferit!După aceasta în peluză au intrat jandarmii sârbi care au luat din peluză la întâmplare pe primii 3 oameni care li s-au nimerit în faţă (doi dintre ei fiind minori) iar ulterior s-au retras cu ruşine. Poliţistul care a avut de suferit a fost dus la spital cu traume "serioase"      Principalul suspect în acest caz a devenit un tânăr de 19 ani, Uroš Mišić. În instanţa de judecată Uroš nu-şi contesta vinovăţia şi spunea: "Eu doar vreau să fiu judecat corect, conform legii". Fratele său Alexandru, care-l vizita pe Uroš în puşcărie spunea că acesta este optimist: "El crede că vom reuşi, el crede că dreptatea va triumfa"

Trebuie să menţionăm că aproximativ cu un an înainte de acest caz în Serbia a fost aprobată o lege care combate actele de huliganism pe stadioane. Anume conform acestei legi au hotărât să-l judece pe Uroš. Ca rezultat, în urma procesului de judecată care s-a terminat în septembrie 2008 Uroš a fost condamnat la 10 ani de puşcărie.

După această decizie ultraşi din toată lumea s-au revoltat cerând să vie rejudecat cazul şi să fie dată o sentinţă mai echitabilă. În ce consta nedreptatea sentinţei?

1. În legea care combate violenţa cu ocazia competiţiilor sportive unul din punctele principale era INTERZICEREA aflării în peluză a poliţiştilor. Acest punct de lege a fost încălcat.

2. În timpul conflictului poliţistul n-a arătat nicio insignă, n-avea asupra sa niciun document, nu era îmbrăcat în echipament de poliţist (era în haine civile), de aceea
Uroš n-a putut nicidecum să-l identifice ca poliţist

3. Poliţistul a ameninţat cu un pistol deşi n-avea niciun drept să fie cu pistolul în peluză.

4. Poliţistul a efectuat două împuşcători în direcţia peluzei unde se aflau 500 de oameni!!!

O altă instanţă de judecată a lăsat în vigoarea hotărârea ca Uroš să fie condamnat la 10 ani de puşcărie, dar deja pe 30 aprilie 2008 cazul său a fost rejudecat acesta fiind condamnat la 5,5 ani de puşcărie.

Fanii echipei Crvena Zvezda n-au rămas indiferenţi faţă de acest caz iar Uroš a fost susţinut prin diferite metode - cântece, bannere, steaguri, chiar şi jucătorii au ieşit în tricouri "Dreptate pentru Uroš"

Sancţiunile nu s-au lăsat aşteptate - clubul a fost condamnat pentru apariţia jucătorilor în aceste tricouri.

Ultraşii din întreaga lume l-au susţinut pe Uroš.

Uroš trebuia să fie eliberat în iunie 2013, dar a fost amnistiat fiindu-i micşorată condamnarea cu 6 luni. După 5 ani după gratii Uroš Mišić este în sfârşit liber!

În încheiere trebuie să spunem că Uroš este un băiat obişnuit care a avut ghinionul să stea 5 ani în puşcărie. Acum când a fost eliberat el trebuie să-şi continuie viaţa, o viaţă liniştită şi normală, fără isterie în jurul cazului său. În Serbia acum nimeni nu scrie nimic despre Uroš. A fost închis topicul pe forumul "Delije", au fost şterse toate discuţiile, toate comentariile ce ţin de acest caz. Anume pentru dorinţa de a-i oferi băiatului şansa să-şi trăiască viaţa liniştit chiar din primile secunde după eliberare, acesta a fost întâlnit doar de prietena sa şi de un băiat cu glugă. N-au fost colegi de peluză, n-au nfost grupuri întregi de ultraşi... Anume pentru a-i oferi băiatului o viaţă liniştită. Din Uroš n-au să facă un simbol. El trbuie să-şi trăiască viaţa...
Numai ZIMBRU!!!