marți, 7 mai 2013

Fotbal = Fenomen social
Finala Ligii Campionilor trezeşte noi motive de îngrijorare pentru una dintre finaliste, Borussia Dortmund. Fosta campioană a Germaniei a primit un număr record de cereri de bilete pentru marea finală de pe Wembley, dar este nevoită să refuze circa 475 de mii dintre acestea, ceea ce ar însemna 95 la sută.

Comenzile on-line nu se mai pot face de luni dimineaţă, când oficialii grupării germane au stopat înscrierile. Site-ul oficial al Borussiei anunţă că suporterii au trimis cereri pentru 502.567 de bilete, dar au disponibile doar 24 de mii.
Publika TV 

DORTMUND (Germania)
Populația orașului: 585.045 locuitori
Stadion: Signal Iduna Park - 80.720 locuri (media prezenței la meciurile de acasă este 99,7%)
Aproximativ 13.79 % din locuitorii orașului Dortmund sunt prezenți la meciurile Borussiei

CHIȘINĂU (Republica Moldova)
Populația orașului: 671,800 locuitori
Stadion: Zimbru - 10.500 locuri (media prezenței la meciurile de acasă nu se cunoaște/calculează, dar presupun că nu se ridică mai sus de 1.000 = 9,5%)
Aproximativ 0.14 % din locuitorii municipiului Chișinău sunt prezenți la meciurile FC Zimbru

Și ca să nu mi se reproșeze că compar niște lucruri incomparabile, aș vrea să apelez la exemplu invocat mai devreme pe ESANU’s BLOG,
cu situația din Slovacia:

TRNAVA (Slovacia)
Populația orașului: 69,140 locuitori
Stadion: Štadión Antona Malatinského - 18.448 locuri (media prezenței la meciurile de acasă este 79,3%)
Aproximativ 21.15 % din locuitorii orașului Trnava sunt prezenți la meciurile FC Spartak

PLOIEȘTI (România)
Populația orașului: 197.522 locuitori
Stadion: Ilie Oană - 15.097 locuri (media prezenței la meciurile de acasă este 74,3%)
Aproximativ 5,67 % din locuitorii Ploieștiului sunt prezenți la meciurile FC Petrolul


DRESDEN (Germania) - în liga a II
Populația orașului: 529,781 locuitori
Stadion: Glücksgas Stadium - 32,085 locuri  (media prezenței la meciurile de acasă este 81,7%)
Aproximativ 4,94 % din locuitorii orașului Dresden sunt prezenți la meciurile FC Dynamo

THESSALONIKI (Grecia)
Populația orașului: 790,824 locuitori
P.A.O.K.:
Stadion: Toumba - 28,703 locuri 
(media prezenței la meciurile de acasă este 77,8%)
Aproximativ 2,82 % din locuitorii orașului Thessaloniki sunt prezenți la meciurile FC PAOK
FC Aris: 
Stadion: Kleanthis Vikelidis - 22,800 locuri (media prezenței la meciurile de acasă este 72,4%)
Aproximativ 2,08 % din locuitorii orașului Thessaloniki sunt prezenți la meciurile FC Aris


Exemplele pot continua mult și bine, însă ideea principală pe care încerc s-o fac cât mai vizibilă este ABSENȚA TOTALĂ a industriei și culturii sportive în societatea noastră. Fotbalul poate fi jucat cu tribunele pline nu doar în Germania, Spania sau Anglia, dar și în campionate destul de modeste - dacă se vrea și se face măcar ceva în această direcție.


Pentru a forma o industrie și o cultură sportivă în societate, este nevoie de o conlucrare permanentă, și cât mai amplă a tuturor actorilor. Situația în Republica Moldova este următoarea, din punctul meu de vedere:- Federația Moldovenească de Fotbal, de 16 ani este un fel de Colhoz transformat în SRL și privatizat de către dl Pavel Cebanu. În loc să sprijine dezvoltarea fotbalului prin intermediul cluburilor profesioniste în întreaga societate, și-au rezumat activitatea la treburile selecționatelor, instalarea unor terenuri de mini fotbal (din banii UEFA), colectarea amenzilor de la cluburile autohtone și protectoratul cluburilor transnistrene (Tot ce înseamnă FC Sheriff și slugile ei). Nu există nici un fel de concept de dezvoltare a fotbalului în regiuni pe termeni măcar de 5-10 ani. Nu există claritate în viziunea privind promovarea fotbalului în mase și atragerea suporterilor pe stadioane - o sumedenie de meciuri erau/sunt/vor fi jucate în zile de lucru la o oră în care toată lumea este la servici sau la universitate. 


- Multă lume ce se crede ”din domeniu” (printre altele, marea majoritate a funcționarilor FMF și din administrațiile cluburilor sportive), sunt totalmente în paralel cu tot ce înseamnă astăzi instrumentele moderne de formare și promovare a fotbalului/sportului. Avem o groază de boșorogi, ce stau în fotoliile lor calde și se mândresc/fălesc zilnic cu meritele sale de 10-30 ani în urmă - eficiența lucrului acestora și creativitatea este egală cu ZERO!


- Reprezentanții administrației locale (99,9% din ei) nici măcar nu conștientizează că fac parte din sistemul de promovare a sportului. Aportul primarilor de centre raionale și raioane, în marea majoritate a cazurilor este absent. Administrația locală în loc să fie un instrument eficient în sprijinul formării industriei și culturii sportive, stă tolănită la soare calculând profiturile de la vânzările de băuturi alcoolice și țigări tineretului. 


- Ministerul Tineretului și Sportului. Aici pot vorbi mai mult despre trecut, căci momentan sper și cred că noul ministru Octavian Țîcu, pas cu pas le va da câte un șut în fund tuturor celor lipitori din Comitete și Federații sportive ce își urmează interesele personale și nu cele naționale. Acest minister a fost unul amorf și practic inexistent - nu atât din cauza lipsei de finanțare, cât din cauza acelor persoane ce erau în fruntea lui și lipsei unei viziuni concrete de REFORMARE a sportului din Republica Moldova. Cum poți să fii indiferent față de Sportul Rege - Fotbalul, când este perfect vizibil că un cancer îl tot roade de mai bine de zece ani. Când nu există competitivitate în marea majoritate a campionatelor interne, iar cei ce vor să schimbe ceva la nivel de esență sunt priviți și tratați drept niște ciori albe (multiplele exemple de la Societatea Sportivă FEMINA, demonstrează foarte clar acest lucru) .

- Cluburile de fotbal. Da, eu personal consider că vina lor este mai puțin pronunțată în toată această situație, deoarece atât timp cât de acțiunile întregii adunături de mai sus depinde climatul general în ramura sportivă din Republica Moldova, poți să fii cu stea în frunte dar de bețele din roate și invidia cretină mAldAvenească nu scapi. Nu că am avea noi mulți manageri sportivi calificați în cluburile de fotbal (1-3 manageri), dar dacă ești înconjurat de o turmă de funcționari și birocrați lipsiți de viziune dar bine lipiți de fotolii vei bate pasul pe loc cât de tare nu ai dori performanțe.

Pentru a avea stadioane pline, orașe ce trăiesc cu pasiunea echipelor locale de fotbal (și nu numai) și o cultură a suporterilor ar trebui chiar astăzi să luăm totul de la capăt. Să tragem o privire prin jur, să întoarcem fila, și să începem să planificăm totul cum ne dorim să fie de la temelie, bazându-ne pe eficiență și interesele societății. Obiectivele principale ar trebuie să fie Modul de viață sănătos (pentru întreaga societate) și Patriotismul local sănătos (ca stimulent general în activitățile oamenilor).

Cu soluții concrete voi reveni în următorul articol ...

------------------------------------------------------------------------------------
Iar la moment, vă îndemn împreună să încercăm să schimbăm mentalitatea unei părți a chișinăuienilor prin promovarea evenimentului legat de DERBY-ul Republicii Moldova la fotbal:
FC ZIMBRU CHIȘINĂU - FC Sheriff Tiraspol, ce va avea lor pe 16 mai 2013, la orele 19:00, pe Stadionul ”Zimbru” din Chișinău

Doar împreună putem reîntoarce suflul zimbrist în Chișinău ! Acest Derby, este doar un început ! Orașul nostru merită să trăiască pe deplin atmosfera și pasiunea fotbalului ! Invitați prietenii, rudele, colegii și cunoștințele dvs. la meci ! ZIMBRU SUNTEM NOI !

P.S.

Numai ZIMBRU!!!