luni, 24 iunie 2013

Istanbul United: rivali pe viaţă, uniţi pentru o cauză„Istanbul United: Fanii rivali ai Fenerbahce, Galatasaray și Besiktas protestează împotriva guvernării”

Demonstrația împotriva guvernului şi a prim-ministrului Tayyip Erdogan’s a început în Turcia, inițial afirmîndu-se ca un protest pașnic împotriva reamenajării Pieții Taksim din Istanbul. Protestul a evoluat ca o mișcare cu drepturi depline dar se extindea tot în mai multe orașe, unde se implicau deja sute de mii de oameni.

Ca un exemplu de unitate naţională poate servi faptul că fanii cluburilor de fotbal Fenerbahce, Galatasaray și Besiktas, rivali pe tot parcursul istoriei microbiste, şi-au lăsat principiile și neînțelegerile între ei la o parte, pentru a se opune împreună regimului autoritar.

Imaginea de mai sus a 3 suporteri rivali îmbrățișați a fost plasată pe Twitter, cu un mesaj destul de clar. Aici puteţi viziona un video despre unificarea recentă a rivalilor.

“Aruncaţi cu spray, ţineţi-o tot aşa, împroşcaţi-ne cu sprayul vostru cu piper. Scoteţi-vă căștile, lăsaţi bastoanele și hai să vedem cine e mai tare!”, cîntau fanii, provocînd poliția cu cîntece Besiktas, care au devenit populare în timpul ultimelor demonstrații.

Sunt multe istorii despre fanii Galatasaray, care au venit în ajutor fanilor Fenerbahce arestați de poliție, sau cum suporterii fugeau în vale de la Taksim în ajutorul rivalilor din localitatea vecină a Besiktasului pe malurile Bosforului. 

„În mod obișnuit suntem cei mai mare dușmani dar acest fapt n-ea unit. Ceia ce nu s- mai întîmplat niciodată” ,a declarat stundentul Mert Gurses de 18ani, purtînd un fular alb negru Besiktas.

ACTUALIZARE: de la momentul cînd a început traducerea şi adaptarea acestui articol a trecut ceva timp. La 22 iunie a.c. protestatarii au fost împrăştiaţi cu furtunile de apă de către poliţişti. Zimbrista
Numai ZIMBRU!!!