miercuri, 10 iulie 2013

Istanbul United - ultraşi care fac istoriaÎn ultimul timp urmărim situaţii şi acţiuni de nesupunere civilă împotriva abuzului de putere, împotriva unor reguli şi legi în întreaga lume. Turcia, Egipt, Brazilia. Fenomenul ia amploare, grupurile de protestatari deseori fiind alcătuit din grupuri de interese absolute diferite. Şi la un moment anumit, aceste grupuri sunt capabile să construiască poduri de încredere şi să se unească pentru un scop comun.

În timpul protestelor din Turcia o asemenea alianţă a fost formată din cele mai neaşteptate grupări. Pe parcursul mai multor ani, fanii celor 3 cluburi principale din ţară (Galatasaray, Fenerbahce şi Besiktas), erau cunoscuţi în întreaga Europă pentru suportul lor necondiţionat acordat echipelor lor preferate, şi pentru rivalitatea reciprocă, care deseori se solda cu dispute extrem de violente.

Mişcările actuale protestatoare din Turcia au originea de la un conflict legat de distrugerea parcului Gezi din Istanbul (Oastea Fiară a mai scris la acest subiect). Ulterior protestele au evoluat într-o mişcare împotriva partidului politic AK (Adalet ve Kalkınma) şi a prim-ministrului Erdogan. Au urmat altercaţii cu forţele de ordine, în care au fost implicaţi luptătorii pentru mediu, activişti politici, cetăţeni de rînd şi ultraşi.

Apoi s-a întîmplat ceva remarcabil. În timpul demonstraţiilor fanii cluburilor de fotbal rivale s-au unit. S-au unit pentru o cauză comună pentru prima oară în istorie. Ultraşii acum luptau umăr la umăr, împotriva poliţiei, şi foloseau experienţa lor anterioară de a face faţă baricadelor şi împroşcatului cu gaze anume pentru a susţine şi a ajuta protestatarii.

Şi apoi au găsit un nume pentru alianţa sa. Istanbul United.

Mai jos este un film care prezintă subcultura cunoscută de foarte mulţi doar din ştiri. Ne-am dori să ştiţi mai multe despre ultraşi. Să cunoaşteţi modul de viaţă a acestor persoane, motivele urii şi furiei lor, care de foarte multe ori sunt similare cu motivele unor protestatari de rînd, ordinari.

Este iniţiată elaborarea unui film documentar de 45 minute. Mai multe detalii puteţi avea accesînd http://www.istanbulunitedthemovie.com/. Tot aici puteţi dona bani pentru viitorul film.
Zimbrista

Numai ZIMBRU!!!