joi, 23 ianuarie 2014

Luptele de stradă din Kiev


Vă propunem spre citire articolul bloggerului rus Ilya Varlamov (http://zyalt.livejournal.com/982589.html) despre evenimentele din Kiev.

Am venit în Kiev. Am venit să văd personal ce se întâmplă aici. Desigur, peste o oră de aflare în  piaţă (Maidan) începi să înțelegi, că tot ce ai citit în zecile de articole sau ce ai privit în reportajele de la televizor e cacao. În cel mai scurt timp voi încerca obiectiv să înțeleg noul val al revoluției kievene.


De obicei, jurnaliștii încearcă să răspundă la întrebarea: "Cine și de ce a ieșit pe Maidan". În condiție de vectorul politic al mass-mediei răspunsurile sunt diferite. Poţi să ai parte şi "fasciști, care au ieşit să spânzure muscalii", şi "vagabonzii şi șomerii, care n-au ce face" sau "provocatorii, plătiți de americani." Totuşi, răspunsuri nu există. Au ieşit oameni total diferiți. Țineți minte când în Moscova a apărut în presa sintagma "cetățenii nemulțumiți". Aici ai parte şi de ultraşi, şi de pensionari şi de manageri. Şi toţi stau alături. Bunicuţa pregăteşte un cocktail Molotov naționalistului, iar managerul unei companii mari aduce muniții studentului. Şi cum mi se pare mie aceşti oameni n-au nici o strategie concretă. Fiecare are strategia personală de "salvare a Ucrainei." Pentru unii aceasta constă în "trebuie să aducem 2 lăzi de automate Kalaşnikov şi grenade şi repede vom restabili ordinea ", pentru alții "trebuie să cerem ajutorul societății internaționale şi intervenția trupelor ONU." O ideea comună, ce ar putea coagula şi îndrepta oamenii din Maidan spre un țel anume, nu există.

Este cert doar una - oamenii au ieşit împotriva lui Yanukovichi.

Pe baricade au ieşit sute de oameni, care au acumulat de-a timpul anilor mânie şi resentimente. Pentru fărădelegile gaborilor, pentru procesele inechitabile, corupția şi prostia funcționarilor. Se apropie un bătrânel de circa 80 ani de un grup de tineri mascaţi şi cere un cocktail Molotov. Ei îi reproșează:

- Bunele, nu vei ajunge până la dânşii!
- Dă-mi una să le arăt acestor dobitoace că astfel nu se poate de comportat cu mine!

Din păcate ucrainenilor nu le-a mers cu forţele de opoziţie. Masa e incontrolabilă. Klitschko şi Co s-au întâlnit cu Yanukovich. Au mers în piaţă şi au început să vorbească ceva, dar nimeni nu-i crede. Şi nimeni nu-i urmează. Marea majoritate a masei e apolitică. Ei au ieşit să-i tăbăcească fundul lui Yanukovich şi acoliților săi. Fiecare are propriile pretenții şi viziuni ale viitorului.

În Kiev sunt adevărate lupte de strade. Din păcate, Yanukovich e departe, iar rolul fundului este jucat de forţele speciale BERCUT şi soldaţii armatei naţionale. Imaginea Kievului e groaznică. Fum negru, baricade în flăcări şi explozii constante. Explodează grenadele lacrimogene ale Bercutului, precum şi pirotehnia protestatarilor. Fiecare parte atacă cealaltă şi deja sunt primele victime (se zvonește de la 2 până la 5 persoane.)

Să mergem pe baricade!

Mi-am luat o cameră la hotelul "Dnepr", ce se află în centrul oraşului, în scuarul Europei. Mă apropii de intrarea principală şi am rămas surprins să găsesc uşile închise şi luminile deconectate. Lângă uşă erau mai mulţi tineri în căşti de protecţie, care m-au sălutat cu "Wellcome to Kiev, mister", crezând că sunt turist. Toţi râdeau. S-a adeverit că intrarea era printr-un bar din apropiere. Paznicul deschide uşa şi mă conduce prin coridoarele întunecate până în hol. Lumina e deconectată pentru a nu atrage atenţie. Totuşi, hotelul se află practic pe linia de front.

01. Scuarul Europei. La început aici era instalată o scenă şi politicienii non-stop difuzau ideile inteligente despre viitorul Ucrainei. Acum, politicienii s-au mutat pe Maidan, iar scuarul Europei a devenit ariergarda revoluţiei. Aici vin automobilele cu mâncare, anvelope vechi, lemne, medicamente şi întăriri.


02. Strada Mihail Gruşevskii. Aici a fost construită prima baricadă. Paza nu le permite nimănui din afară să treacă, cu excepţia presei, activiștilor şi voluntarilor, care sunt gata să lupte cu Bercutul. Toţi "gură cască" sunt opriţi.


03. Aceasta este principala baricadă în flăcari, care se afla lângă stadionul Dinamo, la circa 100 de metri de prima. E constituită din sute de anvelope aprinse, aduse din tot oraşul. Demonstranții au avut noroc de vântul, care îndreaptă fumul negru spre forţele de ordine. Din cauza fumului nu se vede nimic şi ambele tabere lucrează orbeşte.


04. În vârful dealului mai mulţi gură cască urmăresc luptele, care au loc patru zile.05.


06. Activiştii se apropie de baricade cu scuturi şi aruncă pietre. Nimeni nu vede duşmanul, dar toţi cunos cât de departe Bercut poate arunca grenadele. Mai aproape de o anumită linie nimeni nu se apropie fără scut. Se aruncă grenade paralizante, care nu au efect mare asupra demonstranţiilor, doar dacă nu explodează în apropiere.


07. Constant se aruncă pe foc anvelope. Fumul trebuie să fie dens. La un moment dat Bercutul încearcă cu ajutorul unui proiector să depisteze poziţiile protestatarilor.


08.


09. Pe câmpul de luptă sunt oameni speciali, care au drept scop urmărirea locațiilor inamicilor. Omul cu masca de gaz şi scut mereu îți va da un sfat unde te vei afla în siguranţă. "Stai după pilon, un drac împuşcă, mai departe de această linie nu trece! Acuş îl fugărim de acolo!"


 10. Cercetașii constant actualizează informaţiile privitor la poziţionarea duşmanului şi coordonează activiştii, care aruncă pietre şi cocktailurile Molotov.


11. Forţele MAI au îndreptat mai mulţi hidranți spre revoluţionari. Surprinzător, dar de apă nu se teme nimeni. Acest cercetaş urcă la balcon, ca să vadă ce se întâmplă după cortina de fum. După aceasta oamenii uzi se usucă la ruguri. Iar mulţi merg aşa în continuare. Aici e o atmosferă nemaipomenită. Dintr-o parte se simte oboseala, din alta - euforia şi speranţa victoriei. În astfel de situaţie nimeni nu mai acordă atenţie hainelor ude. Doar medicii- voluntari îi obligă pe cei uzi să meargă la ruguri.


12. Activiştii cu cocktailurile Molotov în avangardă.


13.


14. De fapt, în centrul Kievului e foarte frumos.


15. Periodic în Bercut sunt aruncate focuri de artificii. Scuarul devine plin de culori şi lumea strigă entuziasmată "URA!"


16. Undeva acolo Bercut se pregăteşte de atac, care mereu are loc pe neașteptate. Dimineaţa Bercut a demonstrat că poate dispersa mulţimea în 5 minute. De ce nu o face? Deja e altă întrebare.


17. În schimbul catapultei Nr 1 a venit catapulta Nr 2. De fapt, e o praştie mare, dar pentru a menţine continuitatea e numită astfel.18. Minune a ingineriei. Catapulta Nr 2 a trecut repede testările tehnice şi armata rebelă a fost dotată cu noua armă. Echipa catapultei constă din 6 persoane - 3 trag elasticul, 2 ţin construcţia şi 1 persoană aduce munițiile.


19. Minunea ingineriei lucrează bine, dar lent. Proiectilele zboară departe în întuneric, dar reîncarcarea durează 2-3 minute.


20. Prin apropiere se pregătesc bombele artizanale. Toate sticlele sunt pline cu kerosen curat sau benzină. Tehnologia nu e respectată din lipsă de timp. Se simte deficitul de sticle goale.


21. Mă uit la băieţi şi toţi beau pepsi. Mă gândesc, de ce în ger beau rahatul ăsta? S-a adeverit că sticlele s-au terminat şi cineva a adus câteva lăzi de suc. Doar nimeni nu va vărsa conţinutul, aşa că au băut totul. De fapt, se folosesc şi borcanele de la mâncarea pentru copii. Toată sticlele sunt aruncate în miliţie de activiştii din "Sectorul Drept" din avangardă. În spate de confecţionarea acestora se ocupă bătrânelele şi fete drăguţe.


22. Bombele nu sunt perfecte. Conținutul e lichid şi nu vâscos ca în rețeta originală a cocktailului Molotov, iar fitilul e o simplă cârpă. În timpul aruncării o parte din benzină curge şi incendiază aruncătorul. De sigur, este repede stins, dar totuşi e ineficient. Circa 50%  nu ajung până la ţintă.


23.

24. Spectatorii din deal ajută cum pot. Cu ajutorul laserelor încearcă să-i orbească pe luptătorii din Bercut. La un moment dat miliţia a reuşit să urce pe colonada stadionului Dinamo şi au început să arunce de sus cu cocktailurile Molotov şi grenade.
Totodată, spectatorii încearcă să depisteze lunetiștii de pe acoperișuri. Despre lunetiști mereu circulă zvonuri. Nu există confirmații despre existență acestora.

 
25. Voluntarii împart încălțăminte.


26. Activistul este servit cu ceai. Cineva aduce câteva tartine sau haine uscate27. Lumea se încălzeşte la foc.


28.


Numai ZIMBRU!!!