joi, 11 decembrie 2014

Ion Jardan : "Sunt mândru că m-am născut în Republica Moldova şi vorbesc limba română!"

- Pentru început aş vrea să ne spui câte ceva despre tine.
Ma numesc Ion Jardan, am 24 ani, m-am născut şi am crescut în Ungheni unde am făcut primii paşi în fotbal.  


- Spune-mi, te rog, de unde provine pasiunea ta pentru fotbal?
Pasiunea vine din famlie, fratele şi tata sunt microbişti înflăcăraţi şi de mic copil urmăraream toate meciurile internationale! Când aveam vârsta de 10-11 ani, aveam un vis: Să joc un meci în Divizia Naţională - visul mi s-a realizat .
- Cum a apărut prima ofertă de a semna cu Zimbru?
De la Zimbru oferta a aparut pentru prima dată, când am revenit din Ucraina în noiembrie 2013! Serghei Clesenco, pe atunci director sportiv, m-a contactat şi mi-a propus să mă antrenez cu Zimbru, ca să-mi menţin forma şi ulterior după ce echipa va intra în pauza de iarna să discutăm despre semnarea contractului.
- Ce sentimente ai avut la debutul tău în tricoul Zimbrului?
Pot spune că am debutat pentru a doua oara în Divizia Natională! Era meciul din deplasare cu Veris Drăgăneşti şi era primul meu meci oficial după 8 luni de pauză. Desigur îmi doream să fac o impresie cât mai bună în faţa suporterilor şi antrenorilor, pentru că în principiu prima impresie chiar contează.
- Ştim cu toţii că ai evoluat în capionatul Ucrainei pentru Arsenal Kiev ,cum te-ai simţit acolo şi care e diferenta între campionatul nostru si cel de acolo?
Nu pot spune că am evoluat, am fost în echipă timp de 5 luni, dar din cauza problemelor financiare pe care le avea clubul, eu şi înca 3 stranieri nu am fost legitimaţi datorită sumei destul de mari pe care trebuiau să o achite la federaţie. Diferenţa este semnificativă, s-a investit enorm în fotbalul ucrainean şi într-un final au şi rezultate la nivel de cluburi şi naţională.

- Cu care din colegii tăi de echipă te întelegi cel mai bine? Eu de fire sunt o persoană prietenoasă , mereu încerc să evit conflictele şi în echipă chiar mă întelegeam foarte bine cu toţi coechipierii. La Zimbru, în ultimul an s-a creat un colectiv, o echipă, o familie!
- Ce meserie ai fi avut, dacă nu ajungeai fotbalist?
Mulţi mă întrebă dacă îmi doresc să devin antrenor!? Eu le raspund că eu vreau să ajung preşedinte de club !

- Este Zimbru cel mai iubit club din Moldova?
Eu aş spune aşa: “ Dacă toate echipele din Divizia Naţională şi-ar uni fani într-o galerie, nu ar ajunge la numarul de suporteri pe care îi are clubul Zimbru”! Sincer să fiu atmosfera pe care am văzut-o la meciurile cu TSKA si GREODIG de acasă, nu am văzut-o chiar la unele meciuri ale selecţionatei noastre. Pentru prima dată am văzut cum tot stationul strigă Zimbru, Moldova, Zimbru e Moldova!
- Ce emoţi are un jucător când evoluează în cupele europene?
Emoţiile au fost foarte mari, deoarece chiar şi la nivel de cluburi, Zimbru reprezentă Ţara şi responsabilitatea practic este la fel de mare ca şi atunci când joacă selecţionata Republicii Moldova. În preliminarile Europa League din anul acesta, Zimbru a fost cotată în toate meciurile cu şansa a doua, dar cu puţin noroc şi o disciplină de fier am ajuns în Play-Off, eliminând 3 echipe.

- Cum este relaţia ta cu fanii echipei Zimbru ?
Cel mai important este  relaţia fanilor faţă de mine şi de fotbaliştii echipei Zimbru! Dacă suporterii nu mă fluieră şi mă susţin mereu, indiferent de rezultat, pot afirma că este o relaţie foarte apropiată! Cum a spus şi fostul antrenor Oleg Kubarev: “Această dragoste nu se cumpără!”.

-Ce înseamna pentru tine un derby ?

Derby-ul înseamnă meciul care este principial pentru fani şi pentru echipă. Pentru Zimbru cei mai principiali adversari sunt Sheriff şi Dacia, de aici şi vine şi califcativul Derby. Aceste sunt cele mai importante meciuri, sunt echipele împotriva cărora Zimbru mereu s-a luptat pentru locurile de pe podium.

-Ce ai simtit atunci când ai auzit ca Zimbru se poate retrage din campionat ?
Cred că a fost un şoc pentru toată lumea fotbalistică din Moldova. Zimbru este echipa poporului şi este cea mai bună academie de fotbal din Moldova. Aici au crescut cei mai buni fotbalişti din Moldova. Este imposibil ca cea mai titrată şi iubită echipă din Ţară, pur şi simplu să dispară.
- Dacă ai avea o ofertă mai bună pe plan financiar de la altă echipă din campionatul Moldovei (in special dacia şi sheriff), ai fi tentat să o accepţi ?
În trecut am avut oferte sau cel puţin discuţii de colaborare cu aceste 2 cluburi, până într-un final nu am semnat cu nici unul! Dacă nu s-a ajuns la numitor comun însemnă nu am fost tentat de ofertă!

- Ion te cunoaştem ca un bun patriot. Spune-ne câte ceva despre sentimentele tale fata de Ţară?
Sunt mândru că m-am născut în Republica Moldova şi vorbesc limba română! Tatăl meu a semnat Declaraţia de Independenţă şi mereu mi-a insunflat spirit şi gândire patriotică.
- Cum e sa cânţi imnul Moldovei în faţa miilor de microbişti în calitate de jucator al naţionalei?
Debutul meu într-un meci oficial pentru selecţionata Moldovei a fost în Chişinău împotriva selecţionatei Austriei. Au fost cele mai mari emoţii pe care le-am avut vreodată, mi s-a făcut pielea de găină când tot stadionul cânta imnul Ţării, emoţii de nedescris!

- Pentru sfârşit, transmite-le un mesaj fanilor Zimbrului.

Vreau să le mulţumesc fanilor pentru susţinerea în toată perioada anului 2014. Împreună am câştigat Cupa, SuperCupa, am ajuns în play-off-ul Europa League şi tot împreună am fost atunci când am avut o serie destul de lungă fără victorie în Campionat. La bine şi la rău ne-aţi fost alături şi ne-aţi sustinut, fapt de care toată echipa vă este recunoscătoare.
Numai ZIMBRU!!!