sâmbătă, 10 octombrie 2015

Recenzia meciului MOLDOVA - Rusia, 09.10.2015Fotbalul de mult a trecut peste limitele sportului. Aceasta a devenit arena a disputelor geopolitice, etnice, orgoliilor şi ambițiilor. Meciul cu Rusia a fost un meci din acestea, unde am avut parte de o adevărată „bătălie” în peluză.


Trebuie de menționat din start că la meci au fost şi momente neplăcute. Jumătate din stadionul Zimbru susțineau naționala rusă şi la golurile marcate intrau în delir, iar la scandările unioniste huiduiau peluza. Sunt momente neplăcute, dar cu aceasta se confruntă românul basarabean în viața de zi cu zi. Ce vrei de la un popor care peste o sută de ani a trăit sub biciul țarismului, care circa 70 de ani a fost schilodit cu deportări şi foamete, care a fost diluat cu zeci de grupuri etnice, impunându-se o „limbă de comunicare interetnică” în defavoarea limbii materne, care era văzută ca o limbă a săracilor și proștilor? Ce vrei de la omul, care a fost mancurtizat şi i s-a înlocuit cugetul, încât a ajuns cu un nume pur românesc să se considere rus? Aceasta este adevărul şi poate pentru o bună parte din partea dreaptă a Prutului e o noutate, dar din păcate aşa este. Totuşi, atât timp cât pe acest petec de pământ va exista un sigur român, ce va purta în inimă dragostea faţă de Patria Mamă, limbă, tradiţii şi istorie – Basarabia va fi românească.

Să trecem de partea introductivă plină de sentimentalism şi să purcedem la recenzie.
Meciul dat a fost privit cu interes pentru ambele maluri ale Prutului, aşa că băieţii de la „Uniţi sub Tricolor” s-au arătat dispuși să facă o vizită la Chişinău şi să fie alături de noi. Astfel, le aducem sincerele mulțumiri pentru sprijinul şi prezenţa lor.
Referitor la coregrafie menţionăm că din start a apărut ideea cu chipul domnitorului Ştefan cel Mare – simbol al tuturor românilor. E a doua coregrafie de acest gen la meciurile Naționalei şi cea mai reușită. Cu toate că au fost probleme şi exista probabilitatea interzicerii acesteia din cauza mesajului „Să staţi strajă la hotare/ Să păziţi acest pământ!”, am trecut cu brio şi a fost afişat. 


La meci au fost folosite mai multe materiale pirotehnice şi afişate câteva mesaje.

"1992 Nu uităm, Nu iertăm" - cu referire la războiul de pe Nistru "De la Nistru pîn' la Tisa"


Mesaj în rusă "Бессарабия румынская земля" - Basarabia pământ românesc"Nu dor nici luptele pierdute/Nici rănile din piept nu dor/ Cum dor acele brațe slute/ Care să lupte nu mai vor" de Radu Gyr


"Dispreţuim Ungaria / Urâm Rusia"În sectorul 37 al stadionului s-au poziţionat ultraşii Daciei Chişinău şi anturajul. În timpul partidei au aprins câteva materiale pirotehnice şi au dat foc unui steag rusesc.


Ruşii au venit într-un număr mic şi s-au prezentat slab în pofida aşteptărilor.Numai ZIMBRU!!!