joi, 17 decembrie 2015

Aşteptările de la EURO-2016 din Franţa

Au fost trase la sorţi grupele de la EURO 2016 ce se va desfăşura în Franța. Selecționata României va deschide acest turneu în meciul contra ţării-gazde Franța. Lăsând la o parte nivelul actual al selecționatei noastre, dar și șansele ei de a se califica măcar din grupa cu Franța, Elveția și Albania, am vrea sa facem o scurta analiză a evenimentelor legate de scena ultras - hools, care pot avea loc în orașele franceze în acea perioada. 


Grupa C (Polonia, Germania, Ucraina și Irlanda de Nord)


Ar fi corect sa începem aceasta analiză anume cu grupa de foc al turneului din punct de vedere a fenomenului ultras-hools. Cu toții ne dam seama, că polonezii, fiind cei mai tari la ora actuală în Europa, vor domina clar la acest turneu. Indiferent că vorbim de  orașele unde va juca selecționata Poloniei (în grupe: Nice, Saint-Denis, Marseille) sau în drum spre alte destinații. Polonezii vor constitui cel mai mare număr de huligani/ultraşi care vor fi în căutare de trofee și acțiuni în Franța (pe forumurile poloneze deja se discuta despre un număr de 1.500 de persoane). La sigur aceasta cifra va fi depășita  – EURO fiind un prilej perfect pentru grupurile mici de huligani polonezi dornice de a se afirma, iar brigăzile de top să demonstreze puterea lor. Chiar dacă în grupă joacă în orașele menționate mai sus, suporterii străini ce se vor afla în Toulouse, Saint-Etienne, Lyon și Paris, pot să se aștepte în orice clipă la acţiuni din partea polonezilor. 

Incidente între ruşi şi polonezi la EURO 2012

Germanii, cu siguranță, vor aduna câteva sute bune de huligani și ultraşi, dornici de a opune rezistenţă atât polonezilor, cat si celorlalte grupuri de huligani care vor fi prin zona. Unitatea germanilor la meciurile naționalei este binecunoscută – mereu sunt uniți și consolidați într-un nucleu puternic la astfel de turnee. Probabil în jur de 600-800 de huligani germani vor fi activi în Franța. Însă mentalitatea germana îi va limita doar la zilele în care va juca selecționata lor. Ultima data când germanii au vizitat Franța (EURO-1998) s-a ales cu altercații cu forțele de ordine, în urmă cărora au avut de suferit foarte mulţi poliţişti.
Incidente de la Campionatul Mondial din Germania 2006
În ceea ce ţine de ucraineni, apare o singura întrebare - dacă în situația economică actuală în care se afla ţara lor, vor reuşi să adune un nucleu de câteva sute de huligani, care să fie prezenți în Franța măcar pentru acele 3 meciuri din grupă. Ucrainenii sunt foarte asemănători cu polonezii în ceea ce ţine unitatea și mentalitatea colectivă,  aşa că, dacă vor face o deplasare de 300-400 de huligani/ultraşi, vor fi foarte activi atât în orașele unde va juca Ucraina, cat şi prin regiune. Şi, dacă în relația Germani-Polonezi totul este clar – nu exista loc de compromis și prietenie, ucrainenii ar putea face front comun cu anumite grupuri poloneze (vezi relația de prietenie Dinamo Kiev - Hutnik Krakow)

Irlandezii clar lucru că vor fi pe stilul britanic – multă bere, cântece, iar în caz de incidente vor fi gata să riposteze. Dar, cu siguranță vom vedea multe capturi de steaguri irlandeze de către polonezi, ucraineni, ruşi și ceilalţi suporteri aflaţi prin regiune.

Grupa D (Spania, Cehia, Turcia și Croația)
Probabil a doua grupă de foc al acestui turneu. Turcii, cu siguranță, vor aduna atât din ţară, cât şi din diasporă o hoarda solidă de cuțitari şi huligani dornici de incidente. Nu  putem să ne așteptam la o activitate de grupuri mici din partea lor, din cauza mentalităţii de acţiona în haită. Cu siguranță vor și peste 600 de turci dornici de incidente prin orașele în care va juca selecționata lor (Paris, Nice, Lens). De asemenea, având în grupă adversari precum croații, cehii și spaniolii, cred ca vor găsi posibilitatea de a se intersecta în oraș.


Croații, de asemenea, nu trebuie neglijaţi la acest turneu. Sunt bine organizați și pregătiți pentru orice. Chiar dacă adversarul lor istoric Serbia a rămas acasă, croații trebuie să se aștepte la mai multe vizite sârbo-ruse împotriva lor. Nivelul croaților la acest turneu va conta de relaţia dintre BBB (Dinamo Zagreb) și Torcida (Hajduk Split), dacă vor  face front comun împotriva turcilor, rușilor (+sârbii), polonezilor și celorlalte grupuri active de la turneu. La sigur putem sa ne așteptam la un număr de peste 600 de croați dornici de acțiune în Franța. 

Croaţii în acţiune la Euro 2012

Spania, în ultima perioadă a demonstrata că are grupuri de huligani, care nu sunt prea uniți, dar care au potențial de a acționa chiar și împotriva unor grupări de top precum ar fi polonezii  (relația Sevilia-Slask, căpturarea steagurilor ultimilor şi ulterioarele incidente dintre huligani prin toată Europa). Spaniolii vor fi activi la nivel de grupuri mai mici, dar fiind foarte aproape din punct de vedere geografic ne putem aştepta la o activitate mai bună. Să vedem dacă vor încerca să creeze un front comun.


Cehii sunt destul de buni la nivel de huliganism, dar marea lor problema este - numărul mic. La nivel de grupuri mici  vor fi activi și se vor prezenta bine – băieții au mentalitate, practică sporturi de contact și au experienţă în huliganism (inclusiv cel de fair-fight în pădure) . Totuşi, numărul mic mereu aduce anumite limitări.

Grupa E (Belgia, Italia, Irlanda și Suedia)
Italienilor le este sortit să se prezinte bine la acest turneu. Sunt aproape, costuri mici de deplasare, rivali mulţi şi interesanți. Mentalitatea le este binecunoscută – fiind mulţi, curele în mâini, pietre și tot ce apuca, iar în ziua meciului vor face atmosferă în orașul în care va juca Italia. Nu ne aşteptăm la  activităţi în afara meciurilor propriei selecționate de fotbal. Vor merge pe strategia clasică de incidente prin oraș cu poliţia  și cu grupuri de suporteri peste care vor da. Peste 1.000 de huligani/ultraşi la sigur vor fi prezenți în Franța, dar rămâne să vedem la ce se va rezuma activitatea lor. 


Adversarul principal al italienilor din grupa  va fi Suedia. Nordicii sunt acum în creștere substanțială. În ultima perioada s-au activizat mai multe grupuri de huligani, iar scena ultras si hooligans își dezvoltă potențialul pe an ce trece. Mentalitatea nordică îi va ajuta să fie mult mai uniți și vor construi un front comun de 400-500 de băieți dornici de acțiuni. Cred ca putem să ne așteptăm la un fair-fight între suedezi și belgieni (ambele tabere sunt în creștere la nivel de huliganism, dar și stilul de fair-fight în pădure este respectat și la modă pe ambele scene).


Belgienii  vor putea aduna în jur de 400-500 băieți, care vor fi activi în Franța. În mod special trebuie sa ne așteptăm la activitate din partea grupurilor mai mici în nordul Franței. Le este dat de la Dumnezeu sa facă capturi și să caute perepeţii prin zonă, la câteva sute km de Belgia. Aşa că în Lyon, Bordeaux, Nice ne putem aștepta la mici incidente în ziua meciurilor, dar cred ca activitatea belgienilor va fi simțită puțin și în Lille, Lens, Saint-Denis și Paris.


Irlandezii, tot cu stilul britanic rămân – probabil vom vedea  din nou video cu irlandezi beţi-morţi, tăvăliți pe strada. Nu am mari așteptări de la ei. Tineretul irlandez merge pe aceiași veche tradiție britanică – multa bere, droguri și bătăi. Am putea asista la niște incidente, dar cu siguranță nu vor fi planificate și gândite de irlandezi. Vor riposta şi cam atât.

Grupa B (Rusia, Anglia, Ţara Galilor și Slovacia)
Liderul grupei date este evident. Chiar dacă Rusia trece printr-o criza economică profundă la sigur peste 700 de huligani vor face deplasare pentru a cauta peripeții prin Franța. Cum s-a menționat anterior vor fi ajutați și de sârbi (cred ca în jur de 100-200 de huligani ar putea face front comun cu ruşii la acest turneu). Principalii adversari ai rușilor fiind clar – polonezii, turcii, ucrainenii. Dacă cu polonezii este vorba de orgolii – cine este cel mai tare în huliganism ?! Cu turcii și ucrainenii este vorba de conflicte pe cat se poate de actuale în relațiile la nivel de ţări. Nu este exclus că anume grupări de polonezi ar fi dornice sa facă front comun cu ruşii împotriva ucrainenilor (relaţia CSKA Moscova - Widzew Lodz). La sigur în Marseille, Lille și Toulouse, unde va juca Rusia, vor fi mereu incidente legate de grupuri mici de huligani ruşi sau uniţi în front comun. Dar, sunt absolut convins că ruşii vor încerca să fie cât mai activi și în orașele din vecinătatea lor – vom vedea cu siguranță multe poze cu capturi de grupuri și steaguri făcute de ruşi. 
Moscova în flăcări. Incidentele au pornit după ce Rusia a pierdut în faţa japonezilor. Campionatul Mondial din Coreea şi Japonia 2002
Anglia și Ţara Galilor -  vor face deplasare câteva sute bune de tineri dornici de a participa la incidente, mai ales că distanța este una mică. La huliganism de stradă în ziua meciului galezii, dar în mod special englezii, erau buni şi în continuare vor riposta în caz de provocări. Presupunem că și la turneul care vine totul se va rezuma la multa bere, droguri ușoare și probleme cu poliţia. La sigur multe steaguri engleze vor fi capturate de ruşi, polonezi și cei cu atitudine aflați prin zonă. 
Suporter englez arestat la Campionatul Mondial din Franţa 1998
Slovacii cu mentalitate ultras/ hooligans sunt puţini. Chiar dacă sunt pregătiți din punct de vedere fizic și practică din când în când huliganismul de fair fight în pădure, nu cred că vor aduna mai mult de 100 de băieți activi. Marele pericol pentru ei cred că vine din partea maghiarilor (cu prietenii lor polonezi) care vor încerca să-i prindă oriunde s-ar afla.

Grupa F (Ungaria, Austria, Portugalia și Islanda)
Cele mai tari brigazi ale Ungariei și Austriei, Frady (Ferencvaros) și, respectiv, cei de la Rapid Viena sunt în relaţie de prietenie. Aşa că această grupă poate fi numită grupa Imperiului Austro-Ungar. Relația bună dintre unguri și polonezi, de asemenea, le va deschide posibilitatea de a acționa împotriva rivalilor polonezilor, dar și noi, românii ar trebui să ne așteptăm la o activitate sporită împotriva noastră din partea maghiarilor, care deja pe forumurilor fac calculele referitor cum și unde ar putea să ne prindă pe noi și pe slovaci.
La sigur maghiarii au un potențial de a scoate din ţară în jur de 400-500 de capete dornice de a se manifesta, în special, împotriva românilor.

Austriecii actualmente cred ca ar avea un potențial de 300-500 de băieți din brigăzi, care ar putea face front comun cu brio împotriva multora prezenți la acest turneu. Cred ca putem sa ne așteptăm și la  fair fight-uri prin păduri cu suedezii, cehii, belgienii și rusii. Cred ca vor avea o prestație destul de modestă la acest turneu, rezumându-se la câteva fair-fighturi și ceva mici incidente prin centrele orașelor unde va juca propria selecționată.  


Portugalia, chiar dacă este aproape, nu cred ca poate oferi prea multă activitate la nivel de ultraserie sau huliganism. Posibil mici incidente în ziua meciului, dar cam atât.


Islanda, ne-a prezentat o selecționată interesantă, care a ajuns pentru prima data la EURO, dar la nivel de incidente nu cred că putem să ne așteptăm la ceva. Chiar dacă sunt nordici și cultul sportului la ei este prezent, mentalitatea și numărul mic nu are de unde sa ne ofere surprize. 

Grupa A
Şi într-un final am ajuns și la grupa noastră A.
Franța. Se știe că cele mai interesante peripeții au loc în deplasări. Din acest punct de vedere, ar fi foarte interesant să vedem cum vor evolua grupurile franceze pe propriul teritoriu. De exemplu, la ultimul EURO-2012, polonezii se plângeau de faptul ca au fost multe cazuri de abuz din partea poliţiei, care nu le-a permis să se manifeste la justa lor valoare. Mulţi suporteri au fost condamnați, o groază au primit interdicții cu prezentare la secția de poliţie în ziua meciului etc. Probabil nu e cazul Franței, atât de libertine și tolerante, dar cu siguranță cei de la PSG și Lyon, până la începerea campionatului vor avea parte de suficiente provocări și arestări din partea poliţiei. Să sperăm că acest fapt nu-i va speria, și ei vor avea o prestație bună la acest turneu. Mai ales ca sunt acasă şi ştiu cum decurg lucrurile.
În afara de Lyon și Paris, un oraș extrem de interesant din punct de vedere al incidentelor ar fi Marseille. Numărul mare de arabi/negri/musulmani din acest oraș ne va oferi multe surprize cu absolut toate grupările mari și mici de fani. Gândiți-vă la meciurile ce vor avea loc ni Marseille /Anglia – Rusia/ , /Islanda – Ungaria/ , / Ucraina - Polonia/ . Comunitatea musulmano-arabă nu cred ca-i va primi cu braţele deschise pe polonezi, maghiari, ruşi sau englezi cu năravurile lor și cu viziunile ce predomină peluzele acestor tari. Aşa că, Marseille la sigur va aduce ceva picant în orice ecuație.
Elveția, ar putea aduna un front comun de cam 300-400 de persoane, dar rămâne să vedem dacă vor fi activi și în zilele în care nu joacă selecționata lor. Per total nu prezintă o forță, dar, nici nu avem de ce sa-i neglijăm. Nu știu dacă există probabilitatea de a se intersecta undeva prin Paris cu românii, dar, fiind conduși de dorința de afirmare, ar putea găsi posibilități împotriva micilor noastre grupuri.
Albania. Sincer să fim, nu avem prea mari așteptări de la la albanezi. Probabil vor aduna în ziua meciului câteva sute bune de capete, dar incidentele cu noi cel puțin sunt cam greu de imaginat. Cu Franța ei joaca în Marseille – unde este pusă la îndoială probabilitatea unor incidente, doar dacă nu vor acţiona ruşii (împreună cu sârbii) sau polonezii. Există şanse să avem surprize la Lens în joaca contra elvețienilor. Fiind situat în apropiere de Belgia,  pot apărea niște grupulețe mici de huligani, dornice să provoace incidente cu albanezii.

ROMÂNIA
Aici, totul depinde doar de NOI ! De orgoliile noastre și de mintea trează a celor ce iau decizii în brigăzi și galerii. Am putea face front comun și sa avem o prestație interesanta la EURO-2016 ... sau, să confirmăm ceea ce spun despre noi cam toți din Europa – că suntem țigani.
Ar fi corect și constructiv pentru noi toți, să ne unificam eforturile, să facem un Pact de neagresiune pe timpul campionatului din Franța (mai ales între peluzele Dinamo și Steaua), și să căutam șansa noastră împotriva rivalilor. Este penibil să vorbim despre Unirea celor doua maluri de Prut și să nu fim capabili să ne unificăm eforturile în astfel de situații. Ce a fost până acum, haideți să lăsam puțin la o parte, chiar și incidentul din Ungaria. Da-l în pzdms de trecut. În situația dată contează ce avem în faţă. Sau ne prezentăm ca o forță și demonstrăm ca putem fi uniți, sau vor vorbi în continuare despre noi ca despre niște țigani, care se bat între ei ca proştii. Cred că este timpul să ne schimbăm imaginea în lumea ultraseriei din Europa. E timpul să trecem la un alt nivel – de compromisuri și unitate naționala.
Bineînțeles,  ne așteptam la un campionat interesant atât pe teren, cât şi în afara acestuia. Totuşi, să nu uitam de situația creată în Europa în urma atentatelor teroriste de la Paris. Poliţia va fi foarte organizată şi va monitoriza orice grup de suporteri, astfel încercând să previne orice ciocnire. Să sperăm să nu fie cazul şi să avem parte de cât mai multă activitate.
Știrile de la Euro-2012


Group stage:
Friday 10 June, 21.00 (St-Denis): France v Romania – Group A
Saturday 11 June, 15.00 (Lens): Albania v Switzerland – Group A
Saturday 11 June, 18.00 (Bordeaux): Wales v Slovakia – Group B
Saturday 11 June, 21.00 (Marseille): England v Russia – Group B
Sunday 12 June, 15.00 (Paris): Turkey v Croatia – Group D
Sunday 12 June, 18.00 (Nice): Poland v Northern Ireland – Group C
Sunday 12 June, 21.00 (Lille): Germany v Ukraine – Group C
Monday 13 June, 15.00 (Toulouse): Spain v Czech Republic – Group D
Monday 13 June, 18.00 (St-Denis): Republic of Ireland v Sweden – Group E
Monday 13 June, 21.00 (Lyon): Belgium v Italy – Group E
Tuesday 14 June, 18.00 (Bordeaux): Austria v Hungary – Group F
Tuesday 14 June, 21.00 (St-Etienne): Portugal v Iceland – Group F
Wednesday 15 June, 15.00 (Lille): Russia v Slovakia – Group B
Wednesday 15 June, 18.00 (Paris): Romania v Switzerland – Group A
Wednesday 15 June, 21.00 (Marseille): France v Albania – Group A
Thursday 16 June, 15.00 (Lens): England v Wales – Group B
Thursday 16 June, 18.00 (Lyon): Ukraine v Northern Ireland – Group C
Thursday 16 June, 21.00 (St-Denis): Germany v Poland – Group C
Friday 17 June, 15.00 (Toulouse): Italy v Sweden – Group E
Friday 17 June, 18.00 (St-Etienne): Czech Republic v Croatia – Group D
Friday 17 June, 21.00 (Nice): Spain v Turkey – Group D
Saturday 18 June, 15.00 (Bordeaux): Belgium v Republic of Ireland – Group E
Saturday 18 June, 18.00 (Marseille): Iceland v Hungary – Group F
Saturday 18 June, 21.00 (Paris): Portugal v Austria – Group F
Sunday 19 June, 21.00 (Lille): Switzerland v France – Group A
Sunday 19 June, 21.00 (Lyon): Romania v Albania – Group A
Monday 20 June, 21.00 (St-Etienne): Slovakia v England – Group B
Monday 20 June, 21.00 (Toulouse): Russia v Wales – Group B
Tuesday 21 June, 18.00 (Paris): Northern Ireland v Germany – Group C
Tuesday 21 June, 18.00 (Marseille): Ukraine v Poland – Group C
Tuesday 21 June, 21.00 (Bordeaux): Croatia v Spain – Group D
Tuesday 21 June, 21.00 (Lens): Czech Republic v Turkey – Group D
Wednesday 22 June, 18.00 (Lyon): Hungary v Portugal – Group F
Wednesday 22 June, 18.00 (St-Denis): Iceland v Austria – Group F
Wednesday 22 June, 21.00 (Nice): Sweden v Belgium – Group E
Wednesday 22 June, 21.00 (Lille): Italy v Republic of Ireland – Group E
Numai ZIMBRU!!!