joi, 5 aprilie 2018

Legea privind regulile de conduită a suporterilor sau fără m*uie pe stadion!

Astăzi Parlamentul RM a adoptat în prima lectură ”Legea  privind regulile de conduită a spectatorilor  în cadrul desfășurării competițiilor oficiale”. Ce presupune legea dată și care este scopul adoptării acesteia? Vom încerca să explicăm pe scurt.Din nota informativă înțelegem că ”statul trebuie să elaboreze acte normative care ar permite întreprinderea tuturor măsurilor necesare în vederea micșorării pericolului social existent. De menționat, că în ultima perioadă au fost atestate cazuri cînd unii participanți a evenimentelor sportive declanșează dezordine în masă. De multe, ori, acești subiecți provoacă altercații violente și reprezintă un pericol real de declanșare a tulburărilor grave a ordinii publice.” Deci, din start autorii proiectului cataloghează toți suporterii activi ca ”pericol social existent”. Indiferent dacă ai fost implicat în altercații violente, fiind suporter deja ești ”pericol social”. În contextul când cultura sportului și a ultraseriei practic nu există în Republica Moldova, o astfel de lege este paradoxală. Ce încercă să reglementeze? Regulile de conduită la maximum 300 de suporteri activi care există în republică? Această întrebare rămâne deschisă și demonstrează incompeteța statului, care nu se focusează pe problemele grave ce țin de dezvoltarea sportului, dar întreprind măsuri drastice împotriva unui fenomen, care practic este inexistent!

Să mergem și pe alte elemente expuse în această lege:

În Capitolul I Dispoziții generale apare un termen interesant - ”asociația spectatorilor” - ”grup din cel mult 50 de persoane, care susțin unul din participanții competițiilor sportive oficiale, acreditate de către organizatorul competiției sportive oficiale în modul stabilit de către organizator.”
Prin acest termen presupun că statul va încerca să ”legalizeze” suporterii activi. Va încerca să interzică brigăzile și să încurajeze crearea unor organizații non-guvernamentale, asociații sportive înregistrate la Ministerul Justiție. Statul dorește să aibă sub control suporterii, căci vezi prezintă ”pericol social existent”. Din ultimele informații pe care le cunosc, colaboratorii de poliție în ultima perioadă merg pe la echipele de fotbal și solicită liste cu suporterii acestora.

Pe lângă drepturile și obligațiile spectatorilor, în legea dată  este interesant Articolul 5. Interdicții.

În acest articol sunt expuse mai multe acțiuni care sunt interzise în timpul manifestațiilor sportive - folosirea materialelor pirotehnice, cuvinte nelicențioase, utilizarea de postere, afișe sau bannere care să ofenseze alte persoane, dar și un punct foarte haios ”...li se interzice...să-și ascundă fața, inclusiv să utilizeze măști, precum și mijloace de deghizare și alte obiecte speciale destinate pentru a împiedica identificarea persoanei”. Deci, în contextul unui meci, dacă port șapcă și ochilari de soare înseamnă că am încălcat legea?

Un alt aspect important este că statul le dă frâu liber federațiilor, organizatorilor evenimentelor sportive să recurgă la interdicții pentru suporterii neloiali. În contextul dat FMF va avea temei juridic pentru a refuza accesul suporterilor la meciurile de fotbal (vezi cazul Borovschi - suporterul care  ieșit în teren la meciul Moldova-Țara Galilor și care nu putea fi privat de dreptul de a vizita evenimentele sportive sub egida FMF). De asemenea, de acest drept se pot folosi și echipele de fotbal, care pot întreprinde astfel de măsuri asupra propriilor suporteri.

Pentru cei care doresc să citească integral acest proect de lege o poate face accesând următorul link, dar în linii generale această lege urmărește un singur scop - statul are nevoie de mioare gingașe și mereu supuse, nu de ultrași - acei rebeli, care nu se tem să-și expună opinia deschis!

Suporter, nu infractor!
Numai ZIMBRU!!!